Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Φόβοι για ντόμινο στην ευρωζώνη

 Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι αγορές  μετά το ξεπούλημα της προηγούμενης  εβδομάδας σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

 Κατά τη Σύνοδο των χωρών του G-20 που πραγματοποιήθηκε στη  Νότια 
Κορέα, μπήκε στο ψυγείο η πρόταση για επιβολή  παγκόσμιου φόρου στις 
τράπεζες  Oι φόβοι για ντόμινο στην ευρωζώνη από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Β. Ορμπάν ότι η χώρα του μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσαν τη δημιουργία εκρηκτικού κοκτέιλ στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος, βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και νέα ενίσχυση τιμών του χρυσού.


Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε βουτιά 5% και έσπασε το φράγμα των 1.500 μονάδων, ενώ η Γουόλ Στριτ υποχώρησε 3,15%. Τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη είχαν κλείσει με απώλειες έως 2,8%, ενώ η Μαδρίτη και το Μιλάνο έχασαν 3,8%. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,19 δολάρια και χάνει 15% φέτος έναντι του δολαρίου, ενώ λόγω της μαζικής φυγής από τις αγορές μειώθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν μέσα σε μόλις μία ημέρα κατά τρία δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 71 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμος κοντά σε ιστορικά υψηλά (1.220 δολάρια η ουγγιά). Σήμερα, πλέον, όλοι περιμένουν αν θα συνεχιστεί το κλίμα πανικού που προκλήθηκε την Παρασκευή και κορυφώθηκε με τη βουτιά της Γουόλ Στριτ, ή αν θα επικρατήσει ψυχραιμία και θα μπει φρένο στην αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στις αγορές.

Για να καταλαγιάσει τον πανικό που προκάλεσαν οι δηλώσεις περί χρεοκοπίας της Ουγγαρίας, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, ο Μ. Βάργκα, προσπάθησε να ανασκευάσει. Οπως είπε, οι δηλώσεις για κρίση αναχρηματοδότησης του χρέους ανάλογη με αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα ήταν ατυχείς και υπερβολικές. Παρομοίως κινήθηκαν με παρέμβασή τους ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος-Καν και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν. Ο Στρος-Καν είπε ότι εξεπλάγη από τις δηλώσεις που αφορούν την Ουγγαρία, ενώ ο Ρεν τόνισε πως οι φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας στην Ουγγαρία είναι υπερβολικοί.


ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ
οι αγορές μετοχών, συναλλάγματος και οι τιμές του πετρελαίου, ενώ ενισχύθηκαν κι άλλο οι τιμές του χρυσού

Διάσταση απόψεων στο G-20


ΟΙ ΦΟΒΟΙ για κρίση κρατικών χρεών σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα συζήτησης και κατά τη συνάντηση των είκοσι ισχυρότερων οικονομικά κρατών (G-20), που έγινε στη Νότια Κορέα. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, οι χώρες του G-20 αναγνώρισαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να γίνουν προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων από όσο να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, παρά τις αντιρρήσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ αλλά και του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ.

Στρος-Καν για το θέμα αυτό.

Επίσης οι χώρες του G-20 έβαλαν στο ψυγείο την πρόταση για επιβολή παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες καλώντας κάθε χώρα να κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο υπό τις δικές της συνθήκες.


 
Στο επίκεντρο η ελληνική οικονομία


ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ φόβοι για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθούν να κυριαρχούν στις αγορές. Χθες οι «Κυριακάτικοι Τάιμς» του Λονδίνου, έγραφαν πως η βρετανική εποπτική αρχή των αγορών (Financial Services Αuthority- FSΑ) άρχισε να κάνει «τεστ κοπώσεως» στις βρετανικές τράπεζες καταρτίζοντας «χάρτη κινδύνου» στην Ευρώπη από όπου θα μπορούσαν να προέλθουν σοβαρές προκλήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από τις βρετανικές τράπεζες ζητήθηκε μάλιστα να ετοιμαστούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από καταστροφικά σενάρια, όπως είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας. 
 
Αναλυτές εκτιμούν ότι η έκθεση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ (100 δισ. στερλίνες). Φόβοι, σύμφωνα με τους «Τάιμς», υπάρχουν και για άλλες χώρες, εκτός από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Την Παρασκευή, γράφει η βρετανική εφημερίδα, η Ουγγαρία έγινε ακόμη μία χώρα που σκόρπισε τον φόβο στην Ευρώπη όταν η νέα κυβέρνησή χώρας παραδέχτηκε ότι οι προκάτοχοί της στην εξουσία είχαν παραποιήσει στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά. 
 
ΤΑ ΝΕΑ