Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ιδρυση της «Δημοκρατικής Αριστεράς»

Ιδρυση της «Δημοκρατικής Αριστεράς»

Κουβέλης: Οχι στον μυωπικό αριστερισμό

Καταδικάζοντας με οξύτητα το πελατειακό κράτος, επιτιθέμενος στον «μυωπικό αριστερισμό και τον αριστερότροπο λαϊκισμό» και μιλώντας για «υπεύθυνη πατριωτική στάση» της αριστεράς, ο κ.Φ. Κουβέλης περιέγραψε το ιδεολογικό στίγμα του υπό σύσταση κόμματος


Mε κεντρική αναφορά την κατάρρευση του πελατειακού κράτους και των «βολεμάτων», περιγράφοντας ως σαφώς ευρωπαϊκό τον προσανατολισμό του νέου κόμματος, αλλά και επιτιθέμενος στον «μυωπικό αριστερισμό και τον αριστερότροπο λαϊκισμό», ο Φώτης Κουβέλης περιέγραψε το ιδεολογικό στίγμα της υπό σύσταση Ανανεωτικής  Δημοκρατικής Αριστεράς (σ.σ: η οριστικοποίηση του ονόματος θα προκύψει από τους Συνέδρους)

Μιλώντας στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ο κ. Φώτης Κουβέλης χάραξε ουσιαστικά τρεις κόκκινες γραμμές με τις οποίες ο νέος σχηματισμός σκοπεύει να διαφοροποιηθεί με ενάργεια από τα εντός κοινοβουλίου κόμματα της αριστεράς.
 
Ιδρυση της «Δημοκρατικής Αριστεράς»
Την πρώτη διαχωριστική γραμμή περιγράφει η συναγόμενη δέσμευση ότι η Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά  δεν θα συνοδεύσει με τον λόγο και τις πολιτικές πρακτικές αυτής με την επιβίωση φαινομένων πελατειακού κράτους και κρατισμού. Κάνοντας τουλάχιστον δέκα αναφορές στο χρεοκοπημένο μοντέλο του κρατισμού, ο κ. Κουβέλης συνέδεσε το πελατειακό κράτος με τα φαινόμενα διαφθοράς και ζήτησε «μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα, δεν κάνει παραχωρήσεις ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου, και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Τη δεύτερη διαχωριστική γραμμή συνιστά η κριτική προσήλωση του νέου κόμματος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Και την τρίτη, ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα τηρεί υπεύθυνη «πατριωτική» στάση ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης, ανακτώντας ξανά το νήμα με την παράδοση της ελληνικής αριστεράς.

Ο κ. Κουβέλης ξεκίνησε την ομιλία του μνημονεύοντας τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη: «Ένας χρόνος χωρίς τον Μιχάλη. Τιμούμε σήμερα στο ξεκίνημα μας τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον δικό μας Μιχάλη, τον αταλάντευτο αγωνιστή, τον πολιτικό των ανοιχτών οριζόντων. Θα τον θέλαμε σήμερα δίπλα μας».

Χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ και προσδιόρισε με νόημα τη στάση του νέου σχηματισμού απέναντι στα φαινόμενα βίας: «Δεν ταλαντευτήκαμε ποτέ γιατί ξέρουμε -εμείς δεν ξεχάσαμε- ότι η βία είναι το εργαλείο της επιβολής των λίγων στους πολλούς. Και προχθές, όπως έπρεπε, αμέσως καταδικάσαμε την τρομοκρατική ενέργεια στο υπουργείο Προστασίας το Πολίτη.

Αριστερός ευρωπαϊσμός

Ο Φώτης Κουβέλης καθόρισε ως κριτικό πλην αταλάντευτα ευρωπαϊκό τον προσανατολισμό του νέου σχηματισμού: «Η οικονομική κρίση, η απειλή για το ευρώ απαιτούν περισσότερη Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι σενάρια ανεξέλεγκτης πορείας στο άγνωστο ή στο γκρεμό της κατάρρευσης. Η Ευρώπη δεν είναι όπως τη θέλουμε. Αυτό σημαίνει πιο επίμονη προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών».

Κοινωνικοί αγώνες απαλλαγμένοι από τον κρατικισμό

«Οι κοινωνικοί αγώνες αποκτούν προοπτική και δύναμη όταν χαράσσουν διεξόδους - βαθιές αλλαγές στο σημερινό κράτος και την οικονομία. Δεν μπορεί να στηρίζονται στον κρατικισμό, στο δογματισμό και στην αυταρχική κομματική εξουσία», είπε ο κ. Κουβέλης και συμπλήρωσε: «Ζούμε τους τελευταίους μήνες την παταγώδη, καταστροφική κατάρρευση του πελατειακού κράτους που στήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Του συστήματος», προσέθεσε «που με την πελατειακή του λειτουργία, εξέθρεψε την αδιαφάνεια, επέτρεψε την προσβολή του δημόσιου αγαθού (...) Πελατειακό κράτος, διαφθορά, δανεισμός, οικονομικά μέτρα είναι ένα πλέγμα στην Ελλάδα και δεν τα βλέπουμε ως επιμέρους μεγέθη που χωρούν αποσπασματική αντιμετώπιση» κατέληξε.

Αριστερά και Οικολογία

«Δημόσιο συμφέρον σήμερα σημαίνει και προστασία, αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αειφορία και πράσινη-οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού. Η σύμπλευση με τον οικολογικό χώρο, επιβάλλεται από την υιοθέτηση μιας συνολικής οπτικής για την αναπτυξιακή προοπτική σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο».

«Πατριωτική στάση ευθύνης»

«Η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να πορεύεται μαζί με την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών του δημοσίου. Μόνον έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ριζικής αλλαγής των απαράδεκτων και άνισων μέτρων που πάρθηκαν σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Εδώ η δική μας θέση πιάνει το νήμα της παράδοσης της ελληνικής αριστεράς, της πατριωτικής στάσης ευθύνης όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλους κινδύνους. Αν εμείς οι προοδευτικοί πολίτες, οι αριστεροί, η πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν στηρίξουμε τον τόπο και το συμφέρον της κοινωνίας μας, ποιός θα το κάνει; Αυτοί που λαδώθηκαν και λαδώνονται, που παραπλανούν το λαό και σκέφτονται πώς θα βολευθούν και στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση; Ή μήπως οι υπάλληλοι των δανειστών μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης

Δριμεία κριτική σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Είναι παράλογο να πιστέψει κανείς ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να ηγηθούν μιας πορείας ανασυγκρότησης της δημοκρατίας μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι εφικτός ο στόχος της διατήρησης του παλιού μοντέλου, των πελατειακών ρυθμίσεων, των βολεμάτων που κρύβονταν κάτω από το χαλί του δανεισμού του κράτους (...) Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, δε θέλουμε και δεν πρέπει να αναστηλωθεί το πελατειακό κράτος. (...) Αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης σημαίνει ότι η αναγκαία μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους δεν φορτώνεται κυρίως ή αποκλειστικά στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων, αλλά συνδυάζεται με βαθιά αλλαγή του κράτους» 

ΕΘΝΟΣ