Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Γάζα: Επισκέψεις από Μ. Αμπάς και Αραβικό Σύνδεσμο




amr_moussaΕπίσκεψη στη Γάζα με στόχο συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει την περιοχή, θα πραγματοποιήσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NTV στην Κωνσταντινούπολη:

"Ο καλύτερος τρόπος να απαντηθεί (η επιδρομή)είναι για τις παλαιστινιακές οργανώσεις να συμφιλιωθούν και να αντισταθούν στο Ισραήλ. Συστήσαμε μία αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ηγεσίας η οποία θα μεταβεί στην Γάζα για να πείσει την Χαμάς (για την αναγκαιότητα)μίας συμφιλίωσης".


Ακολούθως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επανέλαβε το σχέδιο που πριν ένα χρόνο είχε προτείνει η Αίγυπτος και προέβλεπε τη συμφιλίωση των οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ και τη διεξαγωγή εκλογών, σαν τη μοναδική βιώσιμη λύση.

Αντίστοιχη επίσκεψη στη Γάζα θα πραγματοποιήσει και ο Αραβικός Σύνδεσμος, δια του γενικού του γραμματέα Αμρ Μούσα, με πιθανή ημερομηνία την 14η ή την 15η Ιουνίου.
Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου Χισάμ Γιούσεφ: "Ο Αμρ Μούσα θα πραγματοποιήσει την προσεχή εβδομάδα μία επίσκεψη, την πρώτη του είδους για ένα γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου στην Λωρίδα της Γάζας, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό που αντιμετωπίζει τον αποκλεισμό και την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης".
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι:
"Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη. Αλλά γι' αυτό, είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να τάσσονται υπέρ της ειρήνης. Η Χαμάς πρέπει να υποστηρίξει την ειρήνη, η Φάταχ πρέπει να επίσης να υποστηρίξει την ειρήνη. Οι υπεύθυνοι της Χαμάς μας εμπιστεύθηκαν για το ζήτημα αυτό και μας είπαν ότι επιθυμούν να επιλυθεί το πρόβλημα. Τώρα λοιπόν θα έχουμε μια συνεργασία και με την Φάταχ για να δούμε εάν μπορούμε να επιτύχουμε την ίδια αντιμετώπιση. Το να λέγεται ότι η Φάταχ είναι μια οργάνωση με την οποία μπορούμε να συζητήσουμε και ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση είναι μεγάλο λάθος".

ΕΡΤ