Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

 Σε πτώση το ΧΑΑ-Σταθεροποιείται Ευρώπη και ευρώ




stock_market2Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 1998 έτους υποχώρησε ο γενικός δείκτης στο ΧΑΑ καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. Η πτώση άγγιξε το -5,45%. Στο κόκκινο  οι δείκτες της Ασίας. Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ το ευρώ σταθεροποιείται μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. 
 
Την ανησυχία του για τον ρυθμό υποτίμησης του ευρώ, και όχι τόσο για τα πραγματικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το νόμισμα, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Διευρύνονται οι απώλειες


Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998 επέστρεψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,45 %. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 141,030 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,24 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,38%. Από τους επιμέρους δείκτες με άνοδο έκλεισε μόνο ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών(+1,54%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -11,69% και των Τροφίμων -7,13%.

Περιορίζονται οι απώλειες στην Ευρώπη

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία.Το Λονδίνο παρουσιάζει πτώση -0,78%, η Φρανκφούρτη στο -0,42 % και το Παρίσι στο -0,79%.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς το αδύναμο ευρώ έδωσε ώθηση στη ζήτηση για εξαγωγές ενώ οι εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το Μάρτιο και σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 29,6%.
Εν τω μεταξύ, τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος παρουσίασε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο. Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς υποχώρησε κατά 3,8% στις 9.520,80 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση φέτος.Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε στις 859,21 μονάδες, μειωμένος κατά 3,5%.

Σταθεροποιείται το ευρώ-Δηλώσεις Ρεν και Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ, τάσεις ανάκαμψης εμφανίζει το ευρώ, το οποίο βυθίστηκε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου. Το μεσημέρι η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,1983 δολάρια.
Το ευρώ, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, υποχώρησε νωρίτερα κάτω από τα 1,19 δολάρια, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.
Την ανησυχία του για τον ρυθμό υποτίμησης του ευρώ, και όχι τόσο για τα πραγματικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το νόμισμα, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.
"Συμφωνώ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και λέω ότι στην πραγματικότητα αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι η ταχύτητα της εξέλιξης παρά το επίπεδο του ευρώ", δήλωσε ο Ρεν κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παράλληλα απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και σε αυτήν της Ουγγαρίας, μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ούγγρων αξιωματούχων.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ".

Αισιόδοξος όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ουγγαρίας, η οποία ανησυχεί τις αγορές,δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ιδαίτερος λόγος ανησυχίας.
“H Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα του ισχυρού ευρώ. Ακολουθούν και άλλες χώρες. Ας καταλάβουν επιτέλους οι σοφοί των Βρυξελλών ότι μόνο μία γενναία διολίσθηση του ευρώ στο επίπεδο του δολαρίου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης”, τόνισε ο ΛΑΟΣ.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ