Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Το μέλλον της τεχνολογίας μέσα από τη «ματιά» του Στιβ Τζόμπς


Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζόμπς, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας, ανέλυσε τη στρατηγική της εταιρείας και υπεραμύνθηκε των επιλογών του σε ότι αφορά τις πολιτικές της Apple.

Μιλώντας στο πλαίσιο της τελευταίας εκδήλωσης All Things Digital στη Νότια Καλιφόρνια, η ηγετική φυσιογνωμία της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας χαρακτήρισε «ολίγον σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι η Apple ξεπέρασε τη Microsoft σε χρηματιστηριακή αξία, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τις τελευταίες οικονομικές ανακοινώσεις των δύο κολοσσών.


Οι τηλεοπτικές συσκευές της Apple, που κυκλοφόρησαν στην αγορά το 2007 παραμένουν «χόμπι» της εταιρείας, επεσήμανε ο Τζόμπς, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσει τις φήμες που θέλουν την Apple να εισέρχεται στην αγορά των τηλεοράσεων. Εξάλλου, αναφερόμενος στην καινούρια τηλεοπτική πλατφόρμα της Google, δήλωσε ότι δε θεωρεί ότι η ανταγωνίστρια εταιρεία θα καταφέρει να αφήσει το στίγμα της στην τηλεοπτική αγορά.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο εταιρειών, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο αισθάνεται ο ίδιος προδομένος από την τροπή των γεγονότων που έφερε τους πάλαι ποτέ συμμάχους σε αντίθετες θέσεις, με το λογισμικό Android της Google να ανταγωνίζεται το iPhone. «Εμείς επιλέξαμε να μην μπούμε στην αγορά των μηχανών αναζήτησης», είπε ο Τζόμπς, προσθέτοντας ότι δεν σκοπεύουν να το κάνουν ούτε στο μέλλον. «Εκείνοι ξεκίνησαν να μας ανταγωνίζονται και έγινε όλο και πιο σοβαρό». 

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Apple στο οποίο ήταν μέλος, καθώς τα συμφέροντα των δύο εταιρειών ερχόταν όλο και περισσότερο σε σύγκρουση.

Ο Τζόμπς διευκρίνισε ακόμη ότι δεν σκοπεύει να εμποδίσει το λογισμικό της Google από τη χρήση του στα iPhone, iPad, iPod και υπολογιστές Macintosh της εταιρείας. «Επειδή ανταγωνιζόμαστε με κάποια εταιρεία δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αγενείς», σχολίασε. Δεν ήταν το ίδιο ευγενικός ωστόσο με την Adobe, υπερασπίζοντας την πολιτική της εταιρείας του να μην επιτρέψει τη χρήση του Flash στα προϊόντα της Apple, προκρίνοντας τη λύση του HTML5. «Κάποιες φορές πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο όχημα για τον προορισμό μας και το Flash φαίνεται σαν μια τεχνολογία που πλέον έχει ξεπεραστεί».

Το αφεντικό της Apple υπεραμύνθηκε επίσης της σκληρής στάσης που τήρησε η εταιρεία στην υπόθεση του κλεμμένου πρωτότυπου iPhone επόμενης γενιάς «Το σκέφτηκα πολύ και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί σαν εταιρεία, καθώς μεγαλώνουμε και επηρεάζουμε λίγο περισσότερο τον κόσμο γύρω μας, είναι να αλλάξουμε τις βασικές μας αρχές και τις αφήσουμε να φθαρούν. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω, καλύτερα να παραιτηθώ», τόνισε.

Ο Τζόμπς τοποθετήθηκε ακόμη στη συζήτηση περί χρέωσης του διαδικτυακού περιεχομένου των οργανισμών ενημέρωσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η δημοκρατία βασίζεται στον υγιή Τύπο και ότι οι πολίτες τελικά θα πληρώσουν για τις ειδήσεις που θα λαμβάνουν στο iPad ή άλλου τύπου συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο.

«Δεν θέλω να εξελιχθούμε σε έθνος των bloggers», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε δημοκρατία βασίζεται σε ελεύθερο, υγιή Τύπο». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την υποστήριξη του σε οποιαδήποτε ενέργεια της Apple που μπορεί να βοηθήσει του οργανισμούς ειδήσεων και ενημέρωσης να βρουν νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας εσόδων ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητες τους.

Μιλώντας για τη συμβολή του iPad προς αυτή την κατεύθυνση, ο Τζόμπς είπε: «Υπάρχει μια ευκαιρία για τα μέσα να παρέχουν περισσότερη αξία σε σχέση με μια απλή ιστοσελίδα και να ξεκινήσουν να χρεώνουν για την αξία αυτή». Ενώ, κατέληξε με μια συμβουλή προς τα μέσα ενημέρωσης και τη χρέωση του online περιεχομένου: «Τιμολογήστε επιθετικά και στοχεύσετε στην ποσότητα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο