Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ράβε – ξήλωνε με τους ποδηλατόδρομους





Κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ   
alt

Ράβε – ξήλωνε και στους ποδηλατοδρόμους, αφού η δημοτική αρχή εξετάζει πλέον να προχωρήσει σε αλλαγές ακόμα και στη χάραξη διαδρομών, ακόμα και τώρα που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το έργο. Ωστόσο, με την ηγεσία του Δήμου Κερκυραίων να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το έργο δεν έχει ακόμα παραληφθεί, στην ουσία εδώ και εβδομάδες χρησιμοποιείται από τους ποδηλάτες και επηρεάζει πολύ τις κυκλοφοριακές συνθήκες μέσα στο κέντρο της πόλης.


Εντολή για αλλαγές

Στον αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουρή δόθηκε από το Σ.Μικάλεφ κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης η εντολή να προχωρήσει σε μελέτη και καταγραφή των προβλημάτων που δημιουργούνται και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές και τροποποιήσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τους φορείς που ενέκριναν το έργο. Στους φορείς αυτούς συμπεριλαμβάνεται  και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Διαμαρτυρία ακόμα και από το Νοσοκομείο


Τα βασικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί είναι:
alt
  • -    Στην Ιουλίας Ανδρεάδη, στην είσοδο του Νοσοκομείου, δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί με ομαλότητα ούτε το δρομολόγιο του Αστικού ΚΤΕΛ.
  • -    Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται στον ίδιο δρόμο, στην είσοδο του Νοσοκομείου, με τα ασθενοφόρα να μην μπορούν πολλές φορές να μπουν απρόσκοπτα μέσα στο νοσηλευτικό κατάστημα. Μάλιστα, το πρόβλημα επεσήμανε και ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Γρηγορόπουλος ο οποίος με επιστολή του στο Δήμο Κερκυραίων ζητά ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα (χθες το μεσημέρι ο Δήμος Κερκυραίων τοποθέτησε κολωνάκια στην είσοδο του Νοσοκομείου προκειμένου να αμβλύνει το πρόβλημα)
  • -    Στα περισσότερα σημεία του κέντρου της πόλης, τα ΙΧ διπλοπαρκάρουν δίπλα από τους ποδηλατόδρομους με αποτέλεσμα να φρακάρει η κυκλοφορία (π.χ. Στ. Δεσύλλα, Γ. Θεοτόκη και αλλού)
  • -    Σε σημεία που οι ποδηλατόδρομοι κατασκευάστηκαν πάνω σε πεζοδρόμια, έχουν ως τάπητα πλακάκι το οποίο δημιουργεί ένα ανώμαλο δρόμο και κινδύνους αστάθειας της πορείας στους ποδηλάτες.
  • -    Το πλάτος σε άλλα σημεία είναι πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία των οχημάτων (π,.χ. έξω από τα τεχνικά λύκεια), αλλού πολύ στενό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν τα ποδήλατα με ασφάλεια (στην Πάνω Πλατεία, στο ύψος του ΝΑΟΚ).

Σύσκεψη για τις επιπτώσεις στην εμπορική κίνηση

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των καταστηματαρχών της πόλης εκφράζουν στην καλύτερη περίπτωση επιφυλάξεις για τη λειτουργία των ποδηλατόδρομων υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην εμπορική κίνηση (ορισμένοι εξ αυτών απειλούν ακόμα και με ενέργειες όπως ξήλωμα των πλαστικών διαχωριστικών και των πινακίδων σήμανσης).
Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Χρ. Μητσιάλη, του προέδρου του Ενιαίου Φορέα καταστηματαρχών Παλαιάς Πόλης Αλ. Λιτσαρδόπουλου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Κ. Κιτσάκη, παρουσία εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων. Ο δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Γ. Μάμαλος και Α. Κουρής, επιχείρησαν να πείσουν τους εκπρόσωπους των εμπόρων ότι το έργο θα λειτουργήσει όχι μόνο προς όφελος της πόλης αλλά και των επιχειρήσεών τους, καθώς θα τονώσει την κίνηση πεζών και ποδηλατών μπροστά από τα καταστήματά τους. Μάλιστα, υποστήριξαν  ότι το βασικό πρόβλημα δημιουργείται από τα οχήματα των ίδιων των εμπόρων που παρκάρουν, πολλές φορές παράνομα, μπροστά από τις επιχειρήσεις τους.

Διορία 15 ημερών από τους επαγγελματίες

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών υπογράμμισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν οι ποδηλατόδρομοι χωρίς τα προαπαιτούμενα έργα, μεταξύ των οποίων των περιφερειακών πάρκινγκ, της συγκοινωνιακής σύνδεσης με μίνι μπας, της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης κ.α.
Μάλιστα, έδωσαν προθεσμία 15 ημερών στο Δήμο Κερκυραίων για να προχωρήσει σε διορθώσεις των κακώς κειμένων της λειτουργίας των ποδηλατόδρομων, αλλιώς απειλούν με δυναμικές ενέργειες.

Τα πάρκινγκ

Εν τω μεταξύ, από σήμερα ξεκινά η λειτουργία του περιφερειακού υπαίθριου χώρου στάθμευσης 162 θέσεων δίπλα από το ΙΚΑ (το οποίο ανήκει σε ιδιώτη), με τιμές ίδιες με αυτές που ισχύουν στάθμευση στα πάρκινγκ του Δήμου Κερκυραίων. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για την άμεση λειτουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης στο Εμπορικό Κέντρο στις Αλυκές, αλλά και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο από τη διοίκηση του οποίου έχει ζητηθεί να παραχωρηθεί προς χρήση η έκταση μπροστά από το πάρκινγκ του Κολυμβητηρίου.

http://www.corfupress.com