Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

«Πράσινο λέιζερ» στο Αφγανιστάν, νέο όπλο καταστολής πλήθους




Image
Ο αμερικανικός Στρατός προχώρησε στην αποστολή στο Αφγανιστάν ορισμένων μονάδων του νέου όπλου ελέγχου-καταστολής πλήθους με την χρήση πράσινου λέιζερ, προκειμένου τα νέα αυτά συστήματα να αξιολογηθούν επιχειρησιακά.


Τα συστήματα αυτά, με την ονομασία GLEF (Green Laser Escalation of Force) είναι εγκατεστημένα σε μη επανδρωμένο πύργο οπλισμού CROWS (Common Remotely Operated Weapon Stations) της νορβηγικής Kongsberg επί ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων Hummer.  


Το πράσινο αυτό λέιζερ είναι ένα μη-θανάσιμο όπλο που θα δίνει την δυνατότητα πρώτης χρήσης πριν την κλιμάκωση στην αντιμετώπιση πλήθους με πραγματικά πυρά, τουλάχιστον σε συνθήκες ημέρας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος εκ μέρους του αμερικανικού Στρατού συνταγματάρχη Ντάγκλας Ταμίλιο, η προστασία του τοπικού πληθυσμού είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μιας αποστολής. Τα πράσινα λέιζερ έχουν αποδειχθεί ασφαλή ως μη-θανάσιμα όπλα με ικανότητα να στείλουν ένα σαφές μήνυμα χωρίς την ανάγκη χρήσης θανάσιμης ισχύος.

Το σύστημα GLEF εκπέμπει μια ευρεία μπάντα πράσινου φωτός που παρεμποδίζει την όραση ενός μέσου ανθρώπου με αποτέλεσμα η ικανότητά του να οδηγήσει ένα όχημα ή να σημαδέψει με ένα όπλο να γίνεται δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Μια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι η προειδοποίηση πολιτών ώστε να μένουν μακριά από σημεία ελέγχου και άλλες περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος. Σε κοντινότερες αποστάσεις, τα πράσινα λέιζερ παρέχουν μια άμεση και μη-θανάσιμη ισχύ για την αποτροπή επιθετικών ενεργειών.

Το ανθρώπινο μάτι είναι τέσσερεις φορές πιο ευαίσθητο στο πράσινο φως σε σχέση με το κόκκινο την ημέρα, και ακόμα περισσότερο τη νύχτα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο σαν να κοιτούσε κανείς απευθείας τον ήλιο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.


Σημειώνεται ότι συστήματα με πράσινο λέιζερ είναι εμπορικά διαθέσιμα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η ολοκλήρωσή του με πύργο CROWS είναι μια νέα εξέλιξη. Η σχεδίαση του νέου συστήματος ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες.

Οι δοκιμές στο Αφγανιστάν από επιλεγμένες μονάδες θα διαρκέσουν 90 μέρες. Μετά την αξιολόγηση, θα οριστικοποιηθεί η σχεδίαση του συστήματος και θα μπει σε παραγωγή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr