Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΒΙΒΛΙΟ: "Η Πτήση του Χουντίνι"



 
  Ο Έλληνας "διάδοχος" του Χουντίνι

"Αριστούργημα" χαρακτηρίζει ο αυστραλιανός Τύπος το νέο βιβλίο του ομογενούς συγγραφέα Άντζελο Λουκάκη, με τίτλο "Η Πτήση του Χουντίνι". Το βιβλίο αναφέρεται στη γοητεία του μάγου Χάρη Χουντίνι, ο οποίος πραγματοποίησε το 1910 την πρώτη αεροπορική πτήση στην Αυστραλία.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο ελληνικής καταγωγής Τέρι (Terry), επιθυμεί να ακολουθήσει τα βήματα του Χουντίνι και εξετάζει το οικογενειακό παρελθόν του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι η απεικόνιση της ζωής των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία".
Ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1874, στη Βουδαπέστη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Έριχ Βάις. Το 1891 έγινε επαγγελματίας μάγος και άλλαξε το όνομά του σε Χάρι Χουντίνι, το οποίο το εμπνεύστηκε από τον διάσημο Γάλλο μάγο Ζαν Εζέν Ρομπέρ Ουντέν. Ο Χουντίνι έγινε θρύλος, ως ο άνθρωπος που δραπετεύει από ζουρλομανδύες, σχοινιά, χειροπέδες, αλυσίδες, ακόμα και από κελιά φυλακών. Το 1913 πραγματοποίησε, ίσως, το πιο γνωστό του νούμερο. Κατάφερε να απελευθερωθεί από έναν γυάλινο θάλαμο, γεμάτο με νερό, μέσα στον οποίο ήταν κρεμασμένος ανάποδα. Πέντε χρόνια αργότερα εξαφάνισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Νεοϋορκέζων έναν ελέφαντα 10 τόνων!
Στο βιβλίο του, ο Λουκάκης φέρει τον Έλληνα ήρωα του να είναι οδηγός λεωφορείου τη ημέρα και ερασιτέχνης μάγος τα Σαββατοκύριακα. Γνωρίζεται με τον Χάλ Σάργκεσον, βοηθό του Χουντίνι, και σιγά-σιγά "μπαίνει" στο ρόλο του σούπερ-μάγου.
Μόνο που ο "νέος Χουντίνι", ο Έλληνας Τέρι (Ελευθέριος) βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ρίζες του. Και προσπαθεί να τις βρει και να αποενοχοποιηθεί.
Για αυτό και οι κριτικοί στέκονται στο στοιχείο της "ανάδειξης αλλά και του θριάμβου της ελληνικότητας", ως του βασικότερου συστατικού του βιβλίου.
   
 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη)