Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Από Δευτέρα το Ασφαλιστικό μαζί με το εργασιακό




ergazomenesΜετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα. Στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προστεθούν και οι ειδικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Το απόγευμα ο Υπουργός Εργασίας ενημερώνει την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και για τα δύο αυτά ζητήματα και ειδικότερα για τις βελτιώσεις που προτίθεται να κάνει στο εργασιακό. Την ίδια ώρα νέα δεδομένα στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύνταξη στα 65 και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Στις αρχές της άλλης εβδομάδας μετατίθεται η κατάθεση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Αιτία, ορισμένες εκκρεμότητες σε θέματα που είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας για κρίσιμα σημεία όπως τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι εκκρεμότητες αυτές αναμένεται να έχουν διευθετηθεί μέχρι την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, σύνταξη στα 65 για όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο, ακόμη και τις μητέρες με ανήλικο παιδί, προβλέπει το σχέδιο νόμου για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1/1/2011 και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.

Οι γυναίκες με ανήλικο παιδί, θα υποχρεωθούν να δουλέψουν 15 χρόνια περισσότερο για να πάρουν σύνταξη στα 65. Πέντε χρόνια επιπλέον εργασίας και για όσους θέλουν να πάρουν μειωμένη σύνταξη.

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 65 για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από τον Ιανουάριο 1998 ή έχουν διορισθεί από τον Ιανουάριο 1983 και μετά.

Τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος αυξάνονται από 17,5 σε 25 έτη.

Επίσης, από το 2015 εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με τη βασική και την αναλογική σύνταξη, που θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα καθιερώνεται από 1η Ιανουαρίου 2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Ταυτόχρονα ανεβαίνει στα 5 από 2 τα χρόνια διάρκειας του γάμου για δικαίωμα σύνταξης ο επιζών σύζηγος και καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης άγαμων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν.
Θεσπίζεται από 1η Αυγούστου Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, με συντελεστή από 3 έως 9%, ενώ καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους έχουν από 3 παιδιά και πάνω
Δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι τέλος του 2010.

Τελικές προτάσεις για τα εργασιακά

Στις πέντε το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. |
Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει τις τελικές του προτάσεις για το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης και το χρόνο προειδοποίησης.
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ο κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε πως θα φέρει πρόταση για διατήρηση του θεσμού της διαιτησίας, αλλά με αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διαιτητών και μεσολαβητών.

Παράλληλα όπως τόνισε ετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση με την οποία το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επιταγή εργασίας που θα δίδεται στον εργοδότη προκειμένου να μην κάνει απολύσεις.

Απεργίες και συλλαλητήρια

Συλλαλητήριο για την Τετάρτη  στις 7 το απόγευμα, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς και μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.
Γενική απεργία για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά έχουν ανακοινώσει για τις 29 Ιουνίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Απεργία στα σωματεία που ελέγχει κήρυξε για τις 23 Ιουνίου το ΠΑΜΕ. Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα στα λιμάνια.

Αντιδράσεις

Για κρυφτούλι της κυβέρνησης και επικοινωνιακά παιχνίδια γύρω από το εργασιακό και ασφαλιστικό που πρέπει να σταματήσουν έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη διαδικασία με το Π/Δ για το Εργασιακό μετά από αντιδράσεις και καταγγελίες της ΝΔ, των υπολοίπων κομμάτων και των κοινωνικών φορέων και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί χρήσιμο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνδυάζεται με εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παράλληλα δήλωσε ότι η ΝΔ πιστεύει πως πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τόνισε πως αν η κυβέρνηση επιμένει στην κατάθεση ενός σχεδίου νόμου, το οποίο περιέχει πελώριες αντιφάσεις και δεν ανταποκρίνεται στα βασικά κριτήρια βιωσιμότητας, τότε η ΝΔ θα ακολουθήσει διαφορετική στάση".

"Οι ελιγμοί και τα απειλητικά διλήμματα της κυβέρνησης πρέπει να πέσουν στο κενό. Κάθε εργαζόμενη, κάθε εργαζόμενος έχει καθήκον να υπερνικήσει την κάθε μορφής τρομοκρατία και να πάρει μέρος στην αυριανή πανεργατική απεργία. Μόνο έτσι η οργή για το μακελειό στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό θα εκφραστεί σε δύναμη κατά του αντιδραστικού μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας - μεγαλοεπιχειρηματιών. Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα πανεργατικού ξεσηκωμού και αντεπίθεσης", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ