Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Δίωξη για το "Ερμής"


   Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σκέλος της υπόθεσης της Siemens, άσκησε κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης.
   Η υπόθεση αφορά το πρόγραμμα "Ερμής" του Ελληνικού Στρατού και οι κατηγορίες που απήγγειλε ο εισαγγελέας, περιλαμβάνουν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.
   Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, το 1999 ανατέθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η φάση 2 του προγράμματος "Ερμής", κόστους πάνω από 300 εκατ. ευρώ με σχεδιαστή και υποκατασκευαστή τη Siemens. Το πρόγραμμα, σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες του Στρατού.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2006, κάτι που δεν έχει συμβεί.
   Εξέταση Κ. Γιαννακού
   Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου απηύθυνε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, μεταφέροντας την διαμαρτυρία και ανησυχία του για την αδράνεια της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
   Μετά τη χθεσινή δημόσια διαπίστωση ότι υστερεί ο τομέας της διερεύνησης του μαύρου χρήματος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Βαληράκης προτείνει στον υπουργό που εποπτεύει την επιτροπή να υπάρξει άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου και να ανασυγκροτηθεί εκ νέου ανεξάρτητη Αρχή με την κατάλληλη στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό.
   Απευθύνει επίσης ο κ. Βαλυράκης επιστολή και προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στυλιανό Γκρόζο, υπενθυμίζοντάς του ότι η επιτροπή δεν έχει καμία επεξεργασμένη απάντηση ή πορισματική έκθεση για κάποιο από τα έξι αιτήματα που του έχει απευθύνει από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου η επιτροπή για άνοιγμα και περαιτέρω επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών.
   Κατά τα άλλα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Γιαννακού με την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον αρχιμηχανικό του ΟΣΕ και συνδικαλιστή Μανώλη Παναγιώτου.
   Ο κ. Παναγιώτου που εξετάσθηκε για δεύτερη φορά από την επιτροπή, έχει καταγγείλει την "ασυνήθιστη συνέχεια" στη θητεία δύο υπουργών Μεταφορών, των κ.κ. Χ.Βερελή και Μ.Λιάπη "προκειμένου να πάρει η Siemens με κοινοπραξία συγκεκριμένα έργα με απευθείας ανάθεση".
   Καταγγέλλει επίσης τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό που υπηρέτησε στο πόστο αυτό και επί υπουργίας Βερελή και επί υπουργίας Λιάπη ότι συνήργησε σε μία παράνομη σύμβαση.
   Ταυτόχρονα με υπόμνημα που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Παναγιώτου αποδίδει ευθύνες και στον διάδοχο του Μιχάλη Λιάπη στο υπουργείο, Κωστή Χατζηδάκη, γιατί "διετήρησε το μηχανισμό στήριξης, της παράνομης σύμβασης του προαστιακού, και ζημίωσε τον ΟΣΕ με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που παρεχώρησε στους Δήμους Αθηναίων και Αγίων Αναργύρων".
   - Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτές που του αναλογούν, σχολίασε ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.
   Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Τσόνογλου σχολίασε: "Η επιτροπή συνεχίζει να διερευνά τις πτυχές του τομέα ΟΣΕ, με απαίτηση από τη Siemens να βοηθήσει ουσιαστικά με στοιχεία για τους αποδέκτες του μαύρου χρήματος. Το μέτρο της ευθύνης ενός εκάστου είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί".
   Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για "τεράστιες πολιτικές ευθύνες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες συνδέονται με την γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ΕΕ να διαχωρίζει την υποδομή από την εκμετάλλευση".
   Εξετάζοντας τον μάρτυρα κ. Παναγιώτου η κ. Τσόνογλου του επέστησε την προσοχή σε σχέση με όσα είχε αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του, όταν ενέπλεξε το όνομα του τότε γενικού γραμματέα Επικοινωνιών Ντίνου Ρόβλια με την υπόθεση του προαστιακού.
   Ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη τόσο με τον κ. Ρόβλια, όσο και τον κ. Γιαννακό, αλλά πάντως ο ίδιος στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα για όσα ισχυρίστηκε.
   Κατά τον Κωνσταντίνο Τζαβάρα από την κατ' αντιπαράσταση εξέταση προκύπτει ότι "οι προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ εξελίχθηκαν με ανώμαλο τρόπο και κατέληξαν σε μεγάλες ζημιές του ελληνικού Δημοσίου, λόγω της μη καταβολής του συνόλου των ποινικών ρητρών πέραν του 7,5%, της μη είσπραξης τόκων υπερημερίας, όταν το επιτόκιο ήταν 25% και τη μη αποκατάσταση αποθετικής ζημίας που υπέστη ο ΟΣΕ και το Δημόσιο".
   Σε τρεις εξάλλου συμβάσεις, είπε, ενώ συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις κήρυξης εκπτώτων των αντίστοιχων κοινοπραξιών σε μία από τις οποίες συμμετείχε η Siemens δεν ασκήθηκε το δικαίωμα του Δημοσίου.
   Ζητεί, ακόμη να αποσταλούν στη Δικαιοσύνη τα πρακτικά των δύο κατ' αντιπαράσταση εξετάσεων του κ. Γιαννακού, για να ερευνηθεί, αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και να ανασυρθεί η δικογραφία του προαστιακού για να κληθεί να καταθέσει στην προανάκριση ο κ. Γιαννακός.