Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για τους τομείς Ενέργειας, Κατασκευών, Γεωργίας και Τουρισμού, υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι.
Η υπογραφή της συμφωνίας, έγινε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Λιβύη, μετά από πρόσκληση του Λίβυου ηγέτη, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Για ιστορική μέρα στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Λίβυος ομόλογός του.
"Ιστορική ημέρα"
Ο πρωθυπουργός είχε από το πρωί της Τετάρτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του Αλ Μαμχούντι και με τον Λίβυο ηγέτη, ο οποίος παρέθεσε γεύμα εργασίας. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της επέκτασης οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.
Για ιστορική μέρα στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Λίβυος ομόλογός του, χαρακτηρίζοντας στρατηγικής σημασίας το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πριν από λίγο με έμφαση στην οικονομική συνεργασία.
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι για την οικονομική στήριξη της Λιβύης στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι με το μνημόνιο συνεργασίας ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες για καλύτερη και στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.
Από την πλευρά του ο κ. Μαχμουντί κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λιβύη καλωσορίζοντας παράλληλα και το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας που θα εργαστεί στη Λιβύη και υπενθυμίζοντας ότι στη Λιβύη αυτή την περίοδο δρομολογούνται αναπτυξιακές πολιτικές ύψους 200 δισ. δολαρίων.
Τομείς της συμφωνίας
Οπως ανακοινώθηκε η συμφωνία περιλαμβάνεται σε μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και από τη Λιβυκή ο υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού.
Οι βασικοί τομείς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, τα γεωργικά προϊόντα, η αρχαιολογία, η κατασκευή έργων υποδομής κυρίως λιμενικών, το real estate, η φαρμακοβιομηχανίες καθώς και η υγεία και η παιδεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πλευρές έθεσαν σφιχτά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της συμφωνίας και σε τρεις μήνες θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής της.
Επίσης συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα παρακολουθεί την πορεία όλης της συνεργασίας για την οποία ο Λίβυος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του από συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας να μετατραπεί σε εταιρική σχέση.
ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ