Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Έρχονται τα δίκτυα επόμενης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία

Έτοιμες να κατακλύσουν την αγορά με τη νέα τεχνολογία του 4G είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα κινητά δίκτυα υπόσχεται μεγαλύτερες ταχύτητες αλλά και τον ενθουσιασμό της συμμετοχής στην ελίτ των νέων χρηστών.


Ωστόσο, το 4G ενδέχεται να μην είναι τελικά η επόμενη τεχνολογική επανάσταση, και για μερικά χρόνια να μην είναι ιδιαίτερα αναγκαία η χρήση του από τους καταναλωτές. Στις ΗΠΑ, η Sprint Nextel είναι η πρώτη εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει το νέο δίκτυο, μέσω του πρώτου 4G τηλεφώνου, EVO, στις 4 Ιουνίου. Το ερχόμενο φθινόπωρο, η Verizon Wireless θα εγκαινιάσει με τη σειρά της το δικό της δίκτυο 4G σε 25 με 30 πόλεις, γεγονός που θα διαφημίσει ιδιαίτερα. Μια μικρότερη εταιρεία, η MetroPCS Communications, προγραμματίζει και αυτή την έναρξη του δικού της δικτύου 4G, περίπου την ίδια περίοδο.

Με απλά λόγια, η τεχνολογία 4G είναι ένας νέος τρόπος χρήσης των δικτύων, με έμφαση κυρίως στη μετάδοση δεδομένων. Για να το επιτύχει, δανείζεται στοιχεία της τελευταίας γενιάς Wi-Fi, της ασύρματης τεχνολογίας μικρής εμβέλειας. Για τους καταναλωτές, το 4G σημαίνει ταχύτερη μετάδοση δεδομένων. Για παράδειγμα, το video streaming θα λειτουργεί καλύτερα και σε υψηλότερη ανάλυση. Επίσης, η τηλεδιάσκεψη μπορεί να λειτουργεί καλύτερα στο 4G, όπως και τα multiplayer βιντεοπαιχνίδια.

Πέρα από αυτά, είναι δύσκολο να βρει κάποιος νέες χρήσεις για τα κινητά τηλέφωνα 4G και πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα δίκτυο 3G. Αντίθετα, η αναβάθμιση σε 4G είναι περισσότερο να ενισχύσει όσα μπορούν να κάνουν οι χρήστες σε ένα δίκτυο 3G, όπως επεσήμανε ο Ματ Κάρτερ, πρόεδρος του τμήματος 4G της Sprint. «Θεωρήστε το ως τη διαφορά ανάμεσα στην παρακολούθηση τηλεόρασης σε χαμηλή ανάλυση, σε σχέση με την υψηλή», εξήγησε ο ίδιος. «Απ’ τη στιγμή που θα δεις την υψηλή ανάλυση, είναι δύσκολο να γυρίσεις στην προηγούμενη. Το ίδιο συμβαίνει και με το 4G».

Η βελτίωση του 4G σε σχέση με το 3G δεν είναι τόσο έντονη όσο του τελευταίου σε σχέση με το 2G, όταν πλέον έγινε δυνατή η πλοήγηση στο Διαδίκτυο και το κατέβασμα μουσικής και βίντεο στα κινητά τηλέφωνα. Σε ότι αφορά την ταχύτητα, αλήθεια είναι ότι το 4G θα είναι σίγουρα ταχύτερο από τα 3G δίκτυα, περίπου κατά τέσσερις φορές. Ωστόσο, οι αναβαθμίσεις των 3G δικτύων στις οποίες θα προχωρήσουν η AT&G και η T-Mobile, θα προσφέρουν ταχύτητες που θα είναι ουσιαστικά μεγαλύτερες από 4G, τουλάχιστον για τα δύο επόμενα χρόνια.

Υπάρχει πάντως ένα εμφανές πλεονέκτημα του 4G σε σχέση με το 3G, αν και ίσως μικρότερης σημασίας. Αν και δεν είναι πάντα ταχύτερο όταν πρόκειται για το κατέβασμα ενός αρχείου, είναι σίγουρα ταχύτερο σε ότι αφορά την έναρξη μετάδοσης των δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανταλλαγής δεδομένων που συνεπάγεται καλύτερο multiplayer gaming, ενώ και οι τηλεφωνικές κλήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις μικρότερες καθυστερήσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press