Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ασφαλιστικό και εργασιακό δοκιμάζουν την κυβέρνηση


Τα συμπεράσματα της τρόικας


 

Η μέθοδος - σοκ, που επέλεξε η κυβέρνηση για να προωθήσει παραλλήλως τρεις μείζονες τομές -εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό σύστημα και ασφαλιστικό δημοσίων υπαλλήλων-, εξυπηρετεί μεν τον σχεδιασμό της σύντομης ολοκλήρωσης των επώδυνων αλλαγών, αλλά ταυτοχρόνως προκαλεί σημαντικούς τριγμούς στο εσωτερικό.
Το κλίμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ περιγράφεται ως εκρηκτικό, ενώ βολές τόσο βουλευτών όσο και υπουργών δέχεται ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τον οποίο πολλοί επικρίνουν ότι με τους χειρισμούς του θέτει σε δοκιμασία την αντοχή του κυβερνώντος κόμματος. Το κλίμα επιβαρύνεται από την έλλειψη συντονισμού των προωθούμενων αλλαγών από το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα εξέλθει χωρίς νέες απώλειες από την όλη δοκιμασία. Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό προκαλούν νέα προβλήματα στην ήδη εύθραυστη συνοχή της Ν.Δ.
Από την άλλη, η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών δημιουργεί θετικές εντυπώσεις στην τρόικα ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις «διορθώσεις» της ύστατης στιγμής περιλαμβάνεται ευνοϊκή διάταξη για τους ασφαλισμένους προ του 1983.
Οι ανεξάρτητοι
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αύξηση της «ομάδας» των ανεξάρτητων βουλευτών, που αριθμεί ήδη εννέα μέλη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ