Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Μπάιντεν: «Το Ισραήλ έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του σε θέματα ασφαλείας»



 
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να κάνει επιχειρήσεις όπως αυτή στο στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα 
 

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να κάνει την επιδρομή στα πλοιάρια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με το αιτιολογικό ότι έτσι οι Ισραηλινοί απέτρεψαν τη μεταφορά όπλων στους Παλαιστίνιους.

«Το Ισραήλ έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του σε θέματα ασφάλειας», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη στο κανάλι PBS, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα τάσσεται υπέρ της διενέργειας αμερόληπτης έρευνας για το τι συνέβη.

Στόχος των Ισραηλινών καταδρομέων ήταν να καταλάβουν τα πλοία και να τα οδηγήσουν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ. Από εκεί οι ισραηλινές αρχές είχαν δεσμευτεί ότι θα μετέφεραν το φορτίο των πλοίων στη Γάζα.

«Εκείνοι (οι Ισραηλινοί) είπαν, ‘εδώ είμαστε. Βρίσκεστε στη Μεσόγειο. Αυτό το πλοίο- εάν αλλάξει ελαφρώς πορεία προς τα βόρεια, θα ξεφορτώσει το φορτίο και εμείς θα το μεταφέρουμε στη Γάζα’ . Άρα ποιό είναι το θέμα εδώ;» αναρωτήθηκε ο Μπάιντεν. Για να προσθέσει «αυτό που ήταν το θέμα, ήταν η εμμονή (του στολίσκου) να κατευθυνθεί στη Γάζα» .

«Λοιπόν, είναι νόμιμο για το Ισραήλ να πει, ‘δεν ξέρω τι βρίσκεται πάνω στο πλοίο. Αυτά τα άτομα ρίχνουν ρουκέτες κατά του λαού μου’», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη Χαμάς, για να δικαιολογήσει την εισβολή του ισραηλινού στρατού στα πλοία.


ΗΠΑ: «Απολύτως ικανό να διερευνήσει την υπόθεση» το Ισραήλ
 
Η Ουάσινγκτον θέλει να διεξαχθεί έρευνα για την επίθεση στο στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, αλλά από τους ίδιους τους Ισραηλινούς. 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι θα ήθελαν να αναλάβει το Ισραήλ την πρωτοβουλία για να διεξάγει το ίδιο έρευνα, την οποία έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη, για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού εναντίον του στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα. Σύμφωνα με την εκτίμηση των Αμερικανών το εβραϊκό κράτος έχει κάθε δυνατότητα να διενεργήσει «αξιόπιστη» έρευνα για την επίθεση.

«Θεωρούμε ότι το Ισραήλ είναι το καταλληλότερο για να αναλάβει μία τέτοια έρευνα» και είναι «απολύτως ικανό να διερευνήσει την υπόθεση», δήλωσε ο Φίλιπ Κράουλι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα μπορούσε το Ισραήλ να κάνει μία δίκαιη, διαφανή και αξιόπιστη έρευνα; Η απάντηση είναι: ναι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζοντας ότι το εβραϊκό κράτος είναι «δημοκρατικό» και διαθέτει «αποτελεσματικά θεσμικά όργανα» .

 
'Αρση αποκλεισμού της Γάζας ζητούν Μπαν Κι-Μουν και Αραβικός Σύνδεσμος
 
 
 
Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ θα πρέπει «να αρθεί άμεσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Το σοβαρό επεισόδιο που έγινε με την αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον φιλο-παλαιστινιακό στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα «φέρνει στο φως τον αποκλεισμό των εδαφών που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν. Αυτός ο αποκλεισμός είναι «αντιπαραγωγικός, αφόρητος και ανήθικος. Θα πρέπει να αρθεί αμέσως», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Εξάλλου και οι αραβικές χώρες θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αξιώσει από το Ισραήλ την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τη συνεδρίαση που έγινε σε υπουργικό επίπεδο, για να συζητηθεί η απάντηση των αραβικών κρατών στην επίθεση των Ισραηλινών εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα ζητήσει την άρση του αποκλεισμού της Γάζας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Άμρ Μούσα.


Ο Ισημερινός ανακάλεσε τον πρεσβευτή στο Ισραήλ
 
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού αποφάσισε την άμεση ανάκληση του πρεσβευτή Ραφαέλ Βεϊντιμίγια «ως ενέργεια με στόχο την καταδίκη της επίθεσης που προκάλεσε το θάνατο ή τον τραυματισμό πολιτών», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού. Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης «την άμεση σύλληψη όσων ενήργησαν με βία» και τη διεξαγωγή «πλήρους έρευνας για την επίθεση».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ