Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

"Να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι" !! (??)


   Πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το θέμα των αλλαγών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στην επιστολή του προς εργοδότες και εργαζόμενους τους ζητά να συμφωνήσουν έως την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό ή έστω έως τη συζήτησή του στην διαρκή επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.


    Στην περίπτωση, όπως επισημαίνει ο υπουργός, που δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασής του.

    Δεν υπάρχει περιθώριο για συζήτηση. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί άριστα τα τελευταία 20 χρόνια ανέφερε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, προσθέτοντας ότι γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους η Συνομοσπονδία τάσσεται κατά κάθε επιχειρούμενης αλλαγής.

    Ενημέρωση της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών για το ασφαλιστικό

    «Δεν νοείται οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής, να έχουν χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τους άνδρες», παρατήρησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπερασπιζόμενος το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα (εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και εξομοίωση του καθεστώτος συνταξιοδότησης ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κ.ά.) συνεπεία της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τελικό σχέδιο νόμου, είναι ακόμα εν εξελίξει.

    Απέναντι δε, στις διαμαρτυρίες της ΝΔ για τον επιλεγέντα χρόνο προσαρμογής των γυναικών στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει τα όποια έγγραφα αποδεικνύουν δική της σχετική διαπραγμάτευση, προκειμένου να ενισχύσουν την παρούσα.

    Πράγματι, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της με την Επιτροπή. «Όταν είχε βγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, λέγατε ότι ποτέ δεν θα αφήσετε να συμβεί αυτό και πως θα ξεπεράστε τον σκόπελο, βάζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ώστε η σύνταξη να γίνει, από επαγγελματική κοινωνική" υπενθύμισε ο Γιάννης Βρούτσης.

    "Στις διαπραγματεύσεις σας αποτύχατε. Στα "τρία δεν" φανήκατε ανακόλουθοι. Στοχεύετε το ασφαλιστικό σύστημα για να εξασφαλίσετε την χρηματοδοτική στήριξη», υποστήριξε ο βουλευτής.

    «Αφού είχατε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί δεν επιχειρήσατε να φέρετε νομοσχέδιο;» αντέτεινε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Είχαμε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι άλλαξε στη στάση της Κομισιόν;",παρενέβη ο Ν. Λέγκας. «Να μας δώσετε τις επιστολές που ανταλλάξατε με την κα Ρέτινγκ».

    «Η Κομισιόν μας είπε πως ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν της έστειλε επίσημο κείμενο και πως δεν υπήρξε δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν εσείς έχετε επίσημο κείμενο που να πιστοποιεί πως ήρθατε κοντά σε συμφωνία, δώστε το μας, για την δική μας διαπραγμάτευση», απάντησε ο κος Παπακωνσταντίνου.

    Κατά τα άλλα, έκδηλες υπήρξαν και σήμερα από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι ανησυχίες για τα νέα ασφαλιστικά μέτρα - κάτι που αναγνώρισε κι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, πιστώνοντας στους συναδέλφους του της πλειοψηφίας, φιλότιμη προσπάθεια να αμβλύνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις του εργασιακού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε τα όρια του μνημονίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», απάντησε ο Γ. Κουτσούκος.

    «Ίσως δεν ανατρέψουμε τα μέτρα, αλλά θα επιδιώξουμε να τα βελτιώσουμε όσο γίνεται».

    Έτσι, ο Κ. Γείτονας ζήτησε «περισσότερα κοινωνικά αντίβαρα», ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης και Χ. Μαγκούφης, έκριναν πως είναι εφικτή η εξασφάλιση βελτιώσεων του νέου συστήματος, τουλάχιστον για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ή τον χρόνο προσαρμογής.

    «Είναι θέμα ηθικής κυρίως και όχι ουσίας», ανέφερε ο πρώτος.

    "Και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές, άνθρωποι είναι και θα καταλάβουν», εκτίμησε ο δεύτερος.

    «Καλύτερη περίοδο προσαρμογής ζητήσαμε, αλλά δεν την λάβαμε κε Μαγκούφη», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε για «πολιτική απατεωνιά» το υπουργείο Οικονομικών.

    «Αν θέλατε ισονομία, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε, ήταν η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης - αλλά αυτό δεν το κάνετε. Κάτω από εύηχους χαρακτηρισμούς, καταπατάτε οιοποδήποτε εργασιακό δικαίωμα», τόνισε .

    «Δεν θα γλυτώσουμε το κύμα φυγής απ' το Δημόσιο και θα αναγκαστούμε να προβούμε σε προσλήψεις - με αντίθετα τα οικονομικά αποτελέσματα», προέβλεψε ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

    Ο βουλευτής πρότεινε επίσης «να μπει κριτήριο στις συντάξεις χηρείας, αν υπάρχει δόλος από πλευράς της συζύγου. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιες εικοσάχρονες αλλοδαπές ερωτεύτηκαν έλληνες ογδοντάρηδες».

    «Νομίζω ότι η κυβέρνηση συναίνεσε στις αξιώσεις του Μνημονίου - και τουλάχιστον ορισμένοι κύκλοι της, ενθέρμως και υπερθεματίζοντας»,εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    «Το μέλλον που ανοίγει για το κράτος και τους εργαζόμενους, είναι η κατάργηση της μονιμότητας - και το οποίο σαφώς εξαγγέλλεται, απ’ τη στιγμή που όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι στο ΙΚΑ», εκτίμησε ο βουλευτής.

    Συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

    Η βελτίωση ορισμένων ακραίων σημείων του ασφαλιστικού, με πρωτεύον εκείνο της παράτασης του εργασιακού βίου των μητέρων ανήλικων παιδιών, κυριάρχησε στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Οι βουλευτές που συμμετείχαν στο ΚΤΕ έλεγαν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, ωστόσο πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγεί, γιατί γίνεται η κάθε κίνηση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα - αντίβαρα, όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση, που τα μέτρα πλήτουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. "Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων, τί βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;", έλεγαν χαρακτηριστικά.

    Επίσης ένα θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αφορούσε τη 13η και 14η σύνταξη, θέμα για το οποίο απάντησε "θα το δούμε".

    Ενα άλλο σημείο το οποίο επισήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν η "θολή εικόνα" που, όπως είπαν, επικρατεί σε ποια μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και το μνημόνιο, ποια αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και σε ποιο βαθμό και πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

    Οι βουλευτές ζήτησαν καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπαν, διαπίστωσαν σημεία δυσλειτουργίας της.

    Πέραν του ζητήματος των μητέρων ανήλικων παιδιών οι βουλευτές έθεσαν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών, των αναπηρικών συντάξεων "μαϊμούδων", καθώς και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ορισμένων περιπτώσεων, όπως των στρατιωτικών,επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές είναι σύννομες με την ελληνική νομοθεσία.

    Αλλοι βουλευτές επεσήμαναν ότι πρώτα πρέπει να ενημερωθούν για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να ψηφίσουν την προσαρμογή του.

    "Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις το χρόνο θα το ψηφίσουμε;", ρωτούσαν , ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές ότι βουλευτές δέχονται προσωπικές απειλές, με αφορμή το ασφαλιστικό ή και προτάσεις "να τα παρατήσουν" και να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους.

    Από την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτή "αποτελεί κράτος εν κράτει". Ενώ ιδιαίτερα επικριτικοί στάθηκαν στο θέμα του πρόσφατου διορισμού 42 υποδιευθυντών, τη στιγμή που προβλέπονται 15 έως 17 αντίστοιχες θέσεις.

    Τέλος, το θέμα του πληθωρισμού αποτέλεσε εξίσου ζήτημα προβληματισμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ρώτησαν τον υπουργό Οικονομικών σε τί ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον έλεγχο στην αγορά.

ΑΠΕ