Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Χρ. Μπούκας : Απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο





Ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων, για τις δημοτικές εκλογές δίχασεαν ο τοπικό ΠΑΣΟΚ, ενώ η υιοθέτηση της «πολιτικής αξιολόγησης» δημιούργησε ερωτηματικά τέτοια που χρειάζεται τώρα η συνδρομή της Ιπποκράτους.


Νέα εξέλιξη αφού ο δήμαρχος Σ. Μικάλεφ φαίνεται ότι τελικά μετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης. 


Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δεν τελεσφόρησε, αφού δεν υπήρξε ολοκλήρωση της συζήτησης για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων για το χρίσμα σε Δήμο και Περιφέρεια.
Η διαδικασία της «πολιτικής αξιολόγησης» μοιάζει τόσο θολή ως διαδικασία που φαίνεται ότι χρειάζεται η συνδρομή της Ιπποκράτους για να ξεμπλέξει τον γρίφο. 

Πολιτική αξιολόγηση από ποιόν; είναι το ένα ερώτημα. Ποια τα κριτήρια της αξιολόγησης και πως θα διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των κριτηρίων παραμένουν «αγκάθια» τόσο για τους διοικούντες τη Νομαρχιακή Επιτροπή όσο και για εκείνους που επιθυμούν να αξιολογηθούν.
  
Και τι σημαίνει πολιτική αξιολόγηση;
Με τον γραμματέα της οργάνωσης Χρυσόστομο Μπούκα να ζητά μετ’ επιτάσεως τη διαδικασία της κάλπης, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια αλλά και η συμμετοχή της βάσης του κόμματος, η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ τελικά εξέδωσε δικό της δελτίο τύπου και ο γραμματέας δική του ανακοίνωση, καταδεικνύοντας την διάσταση απόψεων που επικρατεί.

Ο Χρ. Μπούκας μιλώντας σήμερα στο «Ράδιο Επτάνησα» υπεραμύνθηκε της θέσης του για κάλπες και διαμήνυσε ότι δεν αλλάζει άποψη. «Ήθος, ικανότητα, προσφορά είναι μερικά από τα στοιχεία που θα εξεταστούν με τη διαδικασία της πολιτικής αξιολόγησης» απάντησε ερωτώμενος, παραδεχόμενος ότι είναι τόσο θολές έννοιες όσο και υποκειμενικές.

Το ποιος θα κρίνει αν κάποιος από τους υποψηφίους είναι «ηθικός, ικανός και εργατικός» βρίσκει απάντηση στα ονόματα των μελών της διευρυμένης νομαρχιακής επιτροπής, μερικοί από τους οποίους πάντως θα βρεθούν κριτές και κρινόμενοι. Για παράδειγμα ο Γ. Καλούδης ως μέλος της διευρυμένης Ν.Ε. είναι κριτής αλλά και ως προτεινόμενος από πολιτικούς του φίλους διεκδικεί το χρίσμα για την Περιφέρεια.

Ακόμη κι αν ισχύσει το κώλυμα και την ώρα της συζήτησης οι προτεινόμενοι για το χρίσμα βγουν εκτός αιθούσης της συζήτησης, όπως δήλωσε ο κ. Μπούκας, η διαδικασία μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει και αμφιβολίες ακόμη και στον πλέον καλόπιστο.

 «Στην Αθήνα σύντροφοι, στην Αθήνα…»

Με τούτα και με κείνα, η χθεσινή άκαρπη συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής υπό την διευρυμένη της μορφή (συμμετέχουν εκτός των 12 της Ν.Ε., η βουλευτής Α. Γκερέκου – έχει προταθεί για δήμο και περιφέρεια - , οι κ.κ. Καλούδης, Τζουβελέκης, η κ. Δαγκλή - επίσης υποψήφια για το δήμο -, οι 15 περίπου γραμματείς των τοπικών και δημοτικών οργανώσεων και οι 4 Κερκυραίοι που μετέχουν στην περιφερειακή επιτροπή), έδειξε… Αθήνα. 

Κι αφού ο γραμματέας κ. Μπούκας δεν συμμετέχει, τα φώτα της Ιπποκράτους θα λάβουν η αναπληρώτρια γραμματέας Λίνα Ρούσσου και τα μέλη του τομέα αυτοδιοίκησης Νίκος Μαυρόπουλος, Γιάννης Βλαχόπουλος και Ντίνα Νταλαμπίρα, ο Γραμματέας της Περ. Επιτροπής Π. Σκληρός, η υπεύθυνη αυτοδιοίκησης της Π.Ε. Κατερίνα Σπίνουλα, η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου και το μέλος του Εθνικού συμβουλίου Γιώργος Καλούδης.

Το αν η Ιπποκράτους καταφέρει να λύσει τον γρίφο θα φανεί με την επιστροφή των «συντρόφων» από την Αθήνα, αλλά είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Μπούκα στην γράφουσα, στο «Ράδιο Επτάνησα»: «Πρόκειται για μια σούπα που δίνουμε να την μαγειρέψουν στα κεντρικά του κόμματος» είπε, αποτυπώνοντας πλήρως μια διαδικασία που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες και κατέληξε για άλλη μια φορά στα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ…


Τάυτιση με Γ. Καλούδη
Χρ. Μπούκας: Ύστατη έκκληση για προσφυγή στη βάση

Ο κ. Μπούκας με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά για ύστατη φορά την προσφυγή στη βάση του κόμματος καταθέτοντας την εξής πρόταση:

«Να εκλαϊκευτεί σε ανοιχτές λαϊκές συγκεντρώσεις, το πολιτικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση,
Να γίνει δημόσιος διάλογος για το πλαίσιο αρχών και αξόνων της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Κέρκυρας, όπως επεξεργάστηκε από ομάδα της Ν.Ε. συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από την διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή.

Με δεδομένο το πολιτικό πλαίσιο και τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να υποστηρίξει κάθε ένας την υποψηφιότητά του, σε λαϊκές συνελεύσεις σε όλο το Νομό, με την συνδρομή της Οργανωμένης βάσης του Κινήματος σε πολιτικό και αναπτυξιακό πλαίσιο θέσεων.
Στο τέλος αυτής της πολιτικής διεργασίας να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Νομό, ώστε ο Κερκυραϊκός Λαός να απαντήσει με μυστική ψηφοφορία (κάλπες) ποιόν επιθυμεί το κόμμα του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης ικανό να κάνει πράξη τις πολιτικές».

Και αφήνοντας αιχμές – με πολλούς αποδέκτες – καταλήγει: «Κάθε ύψιστη δημοκρατική διαδικασία που στερείται πολιτικού λόγου, αναπτυξιακής κατεύθυνσης, απόλυτης διαφάνειας και λαϊκής συμμετοχής είναι απολύτως καταδικασμένη, ως απολίτικη διαδικασία.

Αυτή θεωρώ την ουσία για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία που θα προσελκύσει τις νέες δυνάμεις του μέλλοντος.

Πώς λοιπόν είναι δυνατόν, να συνδράμουν αυτές οι δυνάμεις στην πολιτική και κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας, όταν δεν υπάρχει περιεχόμενο ή, ακόμη χειρότερο, όταν υποπτεύονται -έστω και όταν δεν ισχύει- ότι μπαίνουν σε μυλόπετρες κονκλαβίων, μυστικών συγκεντρώσεων, “διασυνδέσεων με το Κέντρο” όπου η πολιτική τους θέση και άποψή δεν έχει καμία τύχη.

Επειδή δεν με εκφράζει κατά κανέναν τρόπο η “πολιτική αξιολόγηση των υποψηφίων από το όργανο της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής” απέχω αυτής της διαδικασίας, γιατί αποδεχόμενος αυτή την πρακτική ουσιαστικά πιστεύω ότι δεν υπηρετώ την πολιτική.

Όσοι προτείνουν αυτή την διαδικασία και την υποστηρίζουν, έχουν την υποχρέωση να την στηρίξουν σε όλες τις επόμενες διαδικασίες του κόμματος και ενώπιον του Κερκυραϊκού Λαού στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης».


Αλλαγή πλεύσης από τον Δήμαρχο Κερκυραίων

Η αγωνία των υποψηφίων που αναμένουν «καπνό» από την Ιπποκράτους – πια- μεγαλώνει καθώς από τους χειρισμούς και τις λεπτομέρειες, θα κριθεί ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για το δήμο της Κέρκυρας. Η περιφέρεια φαίνεται ότι θα αξιολογηθεί διαφορετικά και σίγουρα υπάρχουν και υποψηφιότητες – το ίδιο ή και περισσότερο ισχυρές – από τους υπόλοιπους νομούς των Ιονίων.

Εαυτούς στη διάθεση του κόμματος έθεσαν άπαντες, και όσοι προτάθηκαν και όσοι ετεροπροτάθηκαν – πλην των δήμαρχων Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτη και Μελιτειέων Γ. Λειβαδιώτη. Ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ, σύμφωνα με τον κ. Μπούκα, τελικά δήλωσε ότι μπαίνει σε κάθε διαδικασία πολιτικού ή συνδικαλιστικού ή κοινωνικού σχεδιασμού και συζητήσεων ενόψει των ερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς οι αυτοδιοικητικοί που μετέχουν και συζητούν για την συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, μέχρι πρότινος διατείνονταν ότι απέχουν από κάθε άλλη συζήτηση για λήψη χρισμάτων κλπ, ενώ και ο ίδιος ο κ. Μικάλεφ είχε κάνει δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Πληροφορίες από corfupress