Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ανοίγουν τα χαρτιά τους Τσίπρας-Κουβέλης

Στρατηγική του ΣΥΝ είναι η ευρύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών 
δυνάμεων, αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. 
Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κινήσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποσκοπήσουν τόσο στην ενότητα του ΣΥΝ όσο και στην αποσαφήνιση των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τρίπτυχο «Αριστερά των αγώνων, της αλληλεγγύης και της ελπίδας» και με το σαφές μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο ενός κοινά αποδεκτού πολιτικού σχεδίου, αναμένεται να κινηθεί σήμερα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των αντιπροσώπων του 6ου Συνεδρίου. 

Στρατηγική του ΣΥΝ είναι η ευρύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών δυνάμεων, αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας

 

 

Φ. Κουβέλης: "η Ανανεωτική Πτέρυγα θα υπερασπιστεί «στο ακέραιο την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ"

 

 

 

 







Η ηγεσία του ΣΥΝ θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά της στο πιο κρίσιμο, ίσως, συνέδριο του κόμματος, με κινήσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποσκοπήσουν -όπως σημείωναν χθες στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα- τόσο στην ενότητα του ΣΥΝ όσο και στην αποσαφήνιση των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι χθες ο Φώτης Κουβέλης διέψευσε ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα θα αποχωρήσει από το συνέδριο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι θα επιμείνει στη θέση απεμπλοκής του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει στην ομιλία του ότι στρατηγική του ΣΥΝ είναι η ευρύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών δυνάμεων, στην οποία περιλαμβάνονται δυνάμεις από τη σοσιαλδημοκρατία και τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του οικολογικού χώρου. 

«Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να δούμε ξανά το ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ» αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερό συμμαχικό μόρφωμα» μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση ενός πολιτικού σχεδίου.

Σαφές μήνυμα και προς το «Μέτωπο» του κ. Αλαβάνου θα στείλει ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι «ο ΣΥΝ δεν θα δεχθεί να ακυρωθεί το εγχείρημα με τη δημόσια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που μερικές φορές φτάνουν σε ορισμένες αριστερές παραδοξότητες».

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η δημόσια δήλωση του Φώτη Κουβέλη, μία μόλις μέρα πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, ότι «ούτε την ίδρυση κανενός κόμματος θα κηρύξουμε στο συνέδριο ούτε θα αποχωρήσουμε. Και θα δούμε πώς ακριβώς θα καταλήξει το συνέδριο.
Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο Φ. ΚουβέληςΟ κ. Κουβέλης, μιλώντας χθες στον «Αθήνα 9,84», επεσήμανε ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα θα υπερασπιστεί «στο ακέραιο την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ διέψευσε σενάρια «ανεξαρτητοποίησης» του ιδίου στην περίπτωση που το συνέδριο δεν υιοθετήσει τη θέση αποχώρησης του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε «αντισυνασπισμική» τη συμπεριφορά του κ. Αλαβάνου και του «Μετώπου» και ανέφερε ότι σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται και οι συκοφαντίες του Π. Κοροβέση.

Οι κρίσιμες ψηφοφορίες για τις πολιτικές αποφάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο το απόγευμα, ενώ την Κυριακή θα ολοκληρωθεί το 6ο έκτακτο συνέδριο με την εκλογή του προέδρου του ΣΥΝ -αναμένεται να εκλεγεί με υψηλό ποσοστό ο κ. Τσίπρας- και της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. 

Παναγιώτης Τσούτσιας