Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΕΑΣΚ vs ΠΑΣΕΓΕΣ: Πίσω από τη διαμάχη, μάχη για επιβίωση;


Σε δεύτερη μοίρα, λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας και της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης των αγροτών, της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει περάσει ο «Καλλικράτης» που πρόκειται να εφαρμοστεί στους συνεταιρισμούς.
Παρουσία της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Πήλιο διημερίδα προέδρων και διευθυντών των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων όλης της χώρας διημερίδα με αντικείμενο την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος των γεωργών και τις θέσεις τους γύρω από το κυοφορούμενο νομοσχέδιο. Στόχος της διημερίδας ήταν η διαμόρφωση των θέσεων και των απόψεων των αγροτών γύρω από τις επικείμενες συνενώσεις, συγχωνεύσεις και αλλαγές στη δομή του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας,

Φοβούνται συρρίκνωση της ΕΑΣΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Ένωσης της Κέρκυρας έχουν θορυβηθεί από πληροφορίες που, όπως αναφέρουν, θέλουν την Ένωση της Κέρκυρας με περιορισμένο ρόλο ή, ακόμα και μορφή, στην επικείμενη αναδιάρθρωση της δομής των Συνεταιριστικών Ενώσεων.
Μάλιστα, αγροτοσυνδικαλιστές της Κέρκυρας εκφράζουν φόβους ακόμα και για συρρίκνωση μέχρι και κλείσιμο της ΕΑΣ Κέρκυρας σε ένα σχέδιο περιορισμού του αριθμού των Ενώσεων της χώρας, για την εξοικονόμηση κόστους και πόρων που επιχειρεί η ΠΑΣΕΓΕΣ.

«Καλλικράτης» στις Ενώσεις;

Η ίδια η τριτοβάθμιας οργάνωση, δια του προέδρου της Τζανέτου Καραμίχα, κάνει λόγο για «σχέδιο Καλλικράτης» και στο συνεταιριστικό κίνημα με στόχο την προσαρμογή του στη νέα δύσκολη οικονομικά εποχή.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην τοποθέτησή του στη διημερίδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να κατακτήσουν οι συνεταιρισμοί τη θέση που τους αξίζει στην αγορά, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, με εφαλτήριο την κρίση που βιώνει η χώρα: «Η κρίση μπορεί ν' αποτελέσει ευκαιρία για το συνεταιριστικό κίνημα, ώστε να πετύχουμε στις αγορές και να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το εισόδημα των μελών - παραγωγών μας, με ορισμένες προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Καραμίχας, για να συμπληρώσει ότι «κλειδί για την επιτυχία μας θ' αποτελέσει το μέγεθος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και το επαγγελματικό management που θα εφαρμόσουμε».

Μπατζελή: «Νέου τύπου συνεταιρισμοί»

Και η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή προανήγγειλε συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανώσεων, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κινήματος το οποίο μπορεί να δυναμώσει μέσω συγχωνεύσεων, ανάπτυξης σοβαρού management και σύγχρονου επιχειρησιακού: «Η εξυγίανση πρέπει να έρθει από τους ίδιους τους αγρότες - μέλη των συνεταιρισμών. Οι νέου τύπου συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν διαπραγματευτικό χαρακτήρα στην αγορά, με έμφαση στον αγροδιατροφικό χαρακτήρα και τα ποιοτικά τρόφιμα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Υπουργός δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στο συνεταιριστικό κίνημα. «Από την πλευρά του το κράτος θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών, χωρίς παρεμβάσεις και με εφαρμογή νομικού πλαισίου για ίση μεταχείριση, χωρίς να παραγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των οργανώσεων και με ξεκάθαρες σχέσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης ισονομία και δίκαιο φορολογικό σύστημα για λογαριασμό των συνεταιριστικών επιχειρήσεων: «Η κρίση μπορεί ν' αποτελέσει ευκαιρία για το συνεταιριστικό κίνημα, ώστε να πετύχουμε στις αγορές και να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το εισόδημα των μελών - παραγωγών μας. Κλειδί για την επιτυχία μας θ' αποτελέσει το μέγεθος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και το επαγγελματικό management που θα εφαρμόσουμε»

Περιφερειακές συσκέψεις

Μετά τη σύσκεψη στο Πήλιο, η ΠΑΣΕΓΕΣ θα διοργανώσει σε δεύτερη φάση περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα.

 http://www.corfupress.com