Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Μετά τις PIGS γνωρίστε τις BRIC χώρες

bric
 Μετά τις PIGS γνωρίστε τις BRIC χώρες

Οι οικονομολόγοι τις αποκαλούν «BRIC». Πρόκειται για κάποιες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες και εν δυνάμει ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.
Πίσω από τα αρχικά του ακρωνύμου BRIC κρύβονται η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες προετοιμάζονται για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του γκρουπ που θα λάβει χώρα στη Βραζιλία.

Την ονομασία BRIC πρώτος χρησιμοποίησε για το γκρουπ αυτών των χωρών ο οικονομικός αναλυτής της Goldman Sachs Τζιμ Ο’ Νιλ, ο οποίος, το 2001, υποστήριξε ότι, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, το μερίδιο των χωρών αυτών στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί και η «φωνή» τους στη διεθνή σκηνή θα ενισχυθεί.
Εκτοτε το γκρουπ απέκτησε μεγαλύτερο κύρος, με αποκορύφωμα το περσινό συνέδριό του στη Ρωσία, οπού τα τέσσερα κράτη συζήτησαν για τους αποτελεσματικότερος τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η επιλογή της Ρωσίας για το συνέδριο δεν ήταν τυχαία. Οπως επισημαίνουν αναλυτές στο BBC, ήταν μία απάντηση σε επικριτές, που αμφισβητούσαν την ισχύ της χώρας.
Σημαντικό ερώτημα παραμένει το αν οι χώρες αυτές έχουν τελικά κοινή ατζέντα, ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπογραμμίζει τη σημασία του γκρουπ.
«Τα τελευταία χρόνια, η συνεισφορά των BRIC στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ξεπέρασε το 50%», τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι το μερίδιο των τεσσάρων χωρών στην παγκόσμια οικονομία έχει ανέλθει στο 14,6%. Ο κ. Μεντβέντεφ υπογραμμίζει δε ότι η ενίσχυση των BRIC οδηγεί σε έναν πολυ-πολικό κόσμο και συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ενδυνάμωσης της παγκόσμιας ασφάλειας.
Οι δηλώσεις αυτές οδηγούν ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα πως, ενώ ο αρχικός στόχος της δημιουργίας του γκρουπ ήταν οικονομικός, η Ρωσία προσπαθεί να μετατρέψει το γκρουπ αυτό σε πολιτική συμμαχία.
Η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε διαπραγματεύσιμα στα χρηματιστήρια εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τη στιγμή που επίσημα το ΑΕΠ της Ρωσίας προβλέπεται να παραμείνει σταθερό στο 3,1% για φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 3,6% μέσα στο 2010, έναντι ρυθμών ανάπτυξης 10% στην Κίνα, 7,7% στην Ινδία, και 4,7% στη Βραζιλία.
Αν και εξακολουθούν να έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, καθώς και αντικρουόμενα συμφέροντα, αυτό που ενώνει τις τέσσερις οικονομίες, όπως αναφέρει στο BBC ο Κριστιάν Λομπέρ, ειδικός στις διεθνής σχέσεις, είναι ότι όλες βρίσκονται στο κατώφλι του καπιταλισμού.