Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Γκρούεφσκι: Δεν θα δανειστούμε από το ΔΝΤ








 
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν προτίθεται να συνάψει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την κάλυψη των δημοσιονομικών της αναγκών.
Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι η χώρα θα προχωρήσει στην έκδοση σειράς ευρωομολόγων, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας.

«Η έκδοση των ευρωομολόγων θα αποστείλει ένα θετικό μήνυμα διεθνώς ότι η χώρα είναι ικανή να βγει μόνη της στις διεθνείς αγορές για να ικανοποιήσει τις δανειακές ανάγκες της. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην ομάδα των χωρών εκείνων που μπορούν να χαράζουν αυτόνομα τις οικονομικές τους πολιτικές του και να μην εξαρτώνται από το ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
Η αντιπολίτευση επέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης για έκδοση ομολόγων, καθώς όπως αναφέρει, στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η χώρα θα είναι πολύ υψηλό.
Συγκεκριμένα, τόσο η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, όσο και μερίδα οικονομικών αναλυτών στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο για την έκδοση ευρωομολόγων μπορεί να ξεπεράσει το 10%, ενώ σε περίπτωση που η χώρα επέλεγε να συνάψει συμφωνία με το ΔΝΤ θα κατέβαλε επιτόκιο μόλις 2%.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ζόραν Στάβρεφσκι, εξέφρασε την άποψη ότι το επιτόκιο από την έκδοση του ευρωομολόγου θα είναι κάτω από 10%.
Σύμφωνα με τον κ. Στάβρεφσκι, το Δημόσιο, το προσεχές διάστημα, θα δανειστεί από τις ξένες αγορές με την έκδοση ευρωομολόγων. Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η HSBC και η Credit Swiss είναι οι τράπεζες που ανέλαβαν να κάνουν τις προετοιμασίες για την έκδοση των ευρωομολόγων.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκαλύπτει το ποσό που θα δανειστεί η χώρα από την προσεχή έκδοση των ευρωομολόγων, ωστόσο σχετικές εικασίες το ανεβάζουν στα 200 έως 300 εκ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές στην ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για την έκδοση ευρωομολόγων λόγω των υψηλών επιτοκίων τα οποία σημείωσαν άνοδο το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης και των εικασιών περί εξάπλωσης της κρίσης στο νότο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σήμερα στα 2,2 δισ. ευρώ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ