Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το χρέος της



Ο Γιόζεφ Ακερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank

Την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της έθεσε ανοιχτά σε αμφισβήτηση ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, γεγονός που προκάλεσε χθες οξεία κριτική σε ολόκληρο τον γερμανικό Τύπο. Ταυτόχρονα, ο Πολ Βόλκερ, πρώην διοικητής της αμερικανικής FED, διατύπωσε την άποψη ότι η ελληνική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Πίεση στο ευρώΟι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα επόμενα... επεισόδια της κρίσης χρέους πίεσαν το ευρώ κάτω από το επίπεδο των 1,25 δολαρίων (1,2463 δολ.), προκάλεσαν ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια και ώθησαν ανοδικά τα spreads των 10ετών τίτλων σε Ελλάδα (481 μ.β.) και Ισπανία (164 μ.β.).
Αναλυτής συναλλάγματος της ING δήλωσε ότι «υπάρχουν αρκετοί στην αγορά που πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα λιτότητας από Ισπανία και Πορτογαλία δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους.
Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει για πολύ μεγάλο διάστημα χαμηλά τα επιτόκια. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που πλήττει (και θα συνεχίσει να το πράττει) το ευρώ».
Κατερίνα Κοσμά 

http://www.ethnos.gr