Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροδεξιάς στην Τσεχία

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων τα κόμματα της κεντροδεξιάς είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. 
 
 
Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) και πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Γίρι Πάρουμπεκ ανακοίνωσε σήμερα ότι σύντομα θα παραιτηθεί από τη θέση του, μετά το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών που δεν επιτρέπουν στο κόμμα του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το CSSD προηγείται με 22,1%, όμως τα κεντροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS) του Περτ Νέτσας έλαβε το 20,2% των ψήφων, το νέο κόμμα της δεξιάς TOP09 του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ το 16,6%, ενώ το νεοεμφανιζόμενο κόμμα Δημόσιες Υποθέσεις (VV) του πρώην δημοσιογράφου Ράντεκ Γιον το 10,9%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KSCM) κέρδισε το 11,3%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Κομμουνιστές δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Τα δύο αυτά κόμματα έχουν κερδίσει 84 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ το ODS, το TOP09 και το VV συνολικά 116 έδρες. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους της δεξιάς που δεν υπέκυψαν στο λαϊκισμό (του CSSD)», δήλωσε ο Νέτσας υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός «καλού διαλόγου» μεταξύ των κομμάτων της κεντροδεξιάς.
Σύμφωνα με τον Νέτσας προσφέρεται μία «σημαντική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός δημοσιονομικής υπευθυνότητας». «Θα είναι καλά νέα για τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του TOP09, πρώην υπουργός Οικονομικών Μίροσλαβ Καλούσεκ, χαιρέτισε την «πρωτοφανή επιτυχία» του κόμματός του, που ιδρύθηκε μόλις πριν ένα χρόνο.

Οπρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους από τη μεριά του δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν «μία θεμελιώδη αποδυνάμωση» του CSSD και του ODS, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Τσεχίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ