Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

‘Ένταση στη Μπανγκόκ –Στις φλόγες δεκάδες κτήρια




tailandh_diadhlwseisΤεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ταϊλάνδη μετά την αιματηρή επιχείρηση του στρατού για την απομάκρυνση των διαδηλωτών με τα "κόκκινα πουκάμισα", που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. 

Τουλάχιστον 40 κτήρια παραδόθηκαν στις φλόγες, ανάμεσά τους το χρηματιστήριο, ξενοδοχεία, τράπεζες και το Central World, το δεύτερο μεγαλύτερο πολυκατάστημα στη νοτιοανατολική Ασία. Και την Πέμπτη οι πυροσβέστες έδωσαν σκληρή μάχη για να σβήσουν τις εστίες φωτιάς, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά σε βουδιστικό ναό. 


Η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα και σε είκοσι-τρεις επαρχίες, για τρεις ημέρες ακόμη. Ο στρατός υποστηρίζει ότι χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να διαδηλώσουν ξανά, αν και άλλοι δύο από τους ηγέτες τους παραδόθηκαν σήμερα στις αρχές. Από τον Μάρτιο, που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1800 έχουν τραυματιστεί.

Πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τα περισσότερα εμπορικά κέντρα, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες που πυρπολύθηκαν την  Τετάρτη συνδέονται με το "γραφειοκρατικό κατεστημένο" της χώρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.
Αξιωματούχοι της αστυνομίας και του στρατού είπαν στον πρωθυπουργό ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας "πήγε καλά χθες βράδι", προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα συμβάλλει στην "πρόληψη περαιτέρω επεισοδίων βίας".

Έκκληση για ειρήνη

Ο ηγέτης των "κόκκινων πουκάμισων" έκανε έκκληση την Πέμπτη στους υποστηρικτές του για ειρήνη.
"Η δημοκρατία δεν μπορεί να χτιστεί με εκδίκηση και οργή", είπε ο Βεέρα Μουσικαπόνγκ, πρόεδρος του Ενωμένου Μετώπου για τη Δημοκρατία και Ενάντια στη Δικτατορία, σε τηλεοπτική του δήλωση ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε στρατό και διαδηλωτές για τα αιματηρά επεισόδια

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch εξέφρασε την "ιδιαίτερη ανησυχία" της για τις ενέργειες του στρατού της Ταϊλάνδης, και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την έναρξη της στρατιωτικής εφόδου στον καταυλισμό στην Μπανγκόκ όπου είχαν οχυρωθεί τα "κόκκινα πουκάμισα" την Τετάρτη.
"Η κατάσταση στη Μπανγκόκ είναι εκτός ελέγχου εξαιτίας των επιπόλαιων ενεργειών των δύο πλευρών", δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, ο αναπληρωτής διευθυντής του ασιατικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανακοίνωση.
"Τους ζητούμε να σεβαστούν και να διευκολύνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων, να σταματήσουν την παράνομη χρήση φονικών όπλων και να εγγυηθούν τη διέλευση σε όσους θέλουν να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια".

Το HRW κατήγγειλε επίσης τον έλεγχο που ασκήθηκε από την κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλανδής και την απουσία ενημέρωσης για όσους συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ