Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Η Ρωσία σχεδιάζει πυρηνικό «τρίγωνο»


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΜΕ «ΠΙΘΑΝΗ» ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

 

Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είναι ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που 
επισκέπτεται επισήμως τη Δαμασκό από την εποχή της Οκτωβριανής 
Επανάστασης. Στη συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ 
ξεκαθάρισε τις «πυρηνικές» προθέσεις της χώρας του στην ευρύτερη Μέση 
Ανατολή... (φωτ. ΑΠΕ)
Τη συνεργασία της Ρωσίας με Συρία και Ιράν στον τομέα της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας και την αύξουσα (ξανά) επιρροή του Κρεμλίνου στα πολιτικά πράγματα της Μέσης Ανατολής αναδεικνύει κυρίαρχα ζητήματα ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ επισκεπτόμενος τη Δαμασκό.

Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είναι ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που επισκέπτεται επισήμως τη Δαμασκό από την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης. Στη συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ξεκαθάρισε τις «πυρηνικές» προθέσεις της χώρας του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή... (φωτ. ΑΠΕ) Ο Μεντβιέντεφ είναι ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που επισκέπτεται επισήμως την πρωτεύουσα της Συρίας από τον καιρό της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πέρα δε από την επισήμανση ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να διαδραματίσουν περισσότερο ενεργό ρόλο στην εξάλειψη των συγκρούσεων και εντάσεων στο Μεσανατολικό, που διατύπωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Ασαντ, άφησε καθαρά να φανούν οι προθέσεις της χώρας του για έλεγχο των προγραμμάτων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον ευρύτερο μεσανατολικό χώρο. Ο Ασαντ επιβεβαίωσε την ατζέντα των συνομιλιών τους «για συνεργασία στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, και στην κατασκευή συμβατικών ή πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων», καθώς και ότι ζήτησε τη συνδρομή της Μόσχας για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τη Μέση Ανατολή.
Ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο ανακοίνωσε αργότερα πως «εξετάζουμε το ζήτημα» της κατασκευής πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στη χώρα, που αδυνατεί πλέον να καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της σε ηλεκτρισμό», επισημαίνοντας ωστόσο πως η Συρία οφείλει να τηρήσει τους προβλεπόμενους από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ) περιορισμούς. Πιθανολόγησε επίσης την κατασκευή επιπλέον ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων παραγωγής ενέργειας στο Ιράν, πέραν αυτών του Μπουσέχρ, παρά την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. Η Συρία βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μετά τον βομβαρδισμό το 2007 από ισραηλινά αεροσκάφη εγκατάστασης στην έρημο -μυστικής πυρηνικής, κατά τους Ισραηλινούς, συμβατικής στρατιωτικής κατά τους Σύρους.
Το «πυρηνικό» Ισραήλ...
Οσο για τη μοναδική πυρηνική δύναμη της περιοχής, το Ισραήλ (με 100-130 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό του, σύμφωνα με διεθνείς εμπειρογνώμονες - και παγίως έξω από την ΝΡΤ), ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ έσπευσε χθες να επανεπιβεβαιώσει δημοσίως την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διατήρηση της πολιτικής τής «αμφισημίας» από τη χώρα, η οποία από τα εγκαίνια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ντιμόνα το 1965, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την έκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων και του οπλοστασίου της. «Κίνδυνος δεν υπάρχει», είπε για την πιθανότητα επιθεώρησης από την ΙΑΕΑ.
Το Ιράν επικαλείται πάλι ως πρόθυμο μεσολαβητή την Τουρκία για να ανακόψει -μέσω διαπραγματεύσεων- τις επιπλέον σε βάρος του κυρώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εισηγήθηκε προχθές η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, βαρόνη Κάθριν Αστον. Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ διατύπωσε επισήμως πρόταση συνάντησης του Ιρανού επικεφαλής διαπραγματευτή Σαέντ Τζαλιλί με τη βαρόνη Αστον, στο «ουδέτερο έδαφος» της μεσολαβούσας Αγκυρας.
...και ο «πυρηνικός» Ομπάμα
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να επαναπροωθήσει στο Κογκρέσο την επί Μπους υπογραφείσα με τη Μόσχα συμφωνία συνεργασίας για πολιτικά πυρηνικά προγράμματα, που είχε ανασταλεί μετά τον προπέρσινο ρωσογεωργιανό πόλεμο, ως μια ξεκάθαρη κίνηση υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Μόσχας.