Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Τα πρώτα σύννεφα στην κυβέρνηση συνεργασίας Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και Συντηρητικών


Τα πρώτα σύννεφα στην κυβέρνηση συνεργασίας Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και Συντηρητικών εμφανίστηκαν ήδη από τις πρώτες ημέρες της κοινής τους διακυβέρνησης. Οι εσωτερικές πολιτικές διαφορές τους δοκιμάστηκαν την περασμένη Τρίτη, ύστερα από απόφαση βρετανικής μεταναστευτικής επιτροπής να παραχωρήσει το δικαίωμα επ αόριστον παραμονής στη Βρετανία σε έναν 23χρονο Πακιστανό, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί μέλος της Αλ Κάϊντα και «σοβαρή και συνεχιζόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας».


Η απόφασης της επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο 23χρονος ενδέχεται να έπεφτε θύμα βασανισμού σε περίπτωση απέλασης, έθεσε ένα άμεσο δίλημμα στη νέα κυβέρνηση. Η Συντηρητική υπουργός Εσωτερικών, Theresa May δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αμφισβητήσει την απόφαση, ωστόσο αξιωματούχοι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι είναι πιθανό να θέσει το νεαρό υπό τα αποκαλούμενα «μέτρα ελέγχου». Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν κατ΄οίκον αποκλεισμό, απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου και σοβαρούς περιορισμούς στις συναναστροφές με άλλα άτομα.
Τα παραπάνω μέτρα επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, με στόχο την αντιμετώπιση υπόπτων για τρομοκρατία που δεν έχουν καταδικαστεί από βρετανικό δικαστήριο είτε ελλείψει στοιχείων είτε για την μη αποκάλυψη σημαντικών πληροφοριών.

Τα μέτρα αυτά όμως είχαν κατακριθεί από τους Φιλελεύθερους στο παρελθόν. Όπως είχε δηλώσει ο νυν αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, «τα μέτρα αντιπροσωπεύουν μια οπισθοδρόμηση στην προστασία των ατομικών ελευθεριών» στη Βρετανία. Οι Φιλελεύθεροι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έγινε νόμος της Βρετανίας το 1998. Ωστόσο, οι Συντηρητικοί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας είχαν υποσχεθεί ότι θα την αντικαταστήσουν με ένα πιο περιορισμένο καθεστώς, «που θα επεμβαίνει λιγότερο στις εξουσίες των βρετανικών δικαστηρίων».

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές, ορίζοντας μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα επανεξετάσει τα μέτρα ελέγχου. Το γεγονός όμως ότι οι 2 πλευρές καλούνται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν τις αντίθετες προσεγγίσεις τους σε ένα τόσο σημαντικό πολιτικό ζήτημα, έχει θέσει σε νέα βάση το θέμα της συμφιλίωσης των βαθιών διαφορών τους.

Ήδη, ο βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε «απογοητευμένος» από τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας: «Θεωρώ ότι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν ξεκάθαρες. Λέγαμε ότι θα αντικαταστήσουμε τον νόμο με ένα δικό μας», ενώ σχολιάζοντας προειδοποιήσεις του Νικ Κλεγκ «να μην πειραματιστούν με το νόμο», είπε ότι αυτές είναι οι απόψεις του κ. Κλεγκ και δεν υπήρχαν στο μανιφέστο μου ούτε στα εκλογικά μου όνειρα».

ttp://tvxs.gr