Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πολιτική κρίση και ΜΜΕ


Οι βουλευτές γιαουρτώνονται, τα αντικαθεστωτικά Μέσα καλύπτουν το κενό ενημέρωσης
  
Tης Ξενιας Kουναλακη 

«Γενική απεργία στην Ελλάδα - για μια ακόμη φορά παραλύει το χρεοκοπημένο κράτος. Οι διαδηλωτές ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας, κρατούν πλακάτ με το σύνθημα «Φτάνει πια!» και γελοιοποιούν την καγκελάριό μας».


Ετσι ξεκινάει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild για την προχθεσινή γενική απεργία στη χώρα μας. Το ταμπλόιντ αναλαμβάνει να αναπληρώσει το πολιτικό κενό που αφήνει ο αλληλοσπαρασσόμενος κυβερνητικός σχηματισμός της Ανγκελα Μέρκελ. Εδώ και μήνες την επίσημη εξωτερική πολιτική ασκεί η συγκεκριμένη εφημερίδα, ερήμην των δύο εταίρων στο Βερολίνο. Οι σοσιαλδημοκράτες και η αριστερή αντιπολίτευση δεν σταματούν να καταγγέλλουν τη σιωπή της Μέρκελ απέναντι στο φαινόμενο του έντυπου λαϊκισμού. Οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία κοκκινίζουν από θυμό με κάθε πρωτοσέλιδο της Βild.
Στις ΗΠΑ το κίνημα των tea parties θριάμβευσε στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη Ρεπουμπλικανού υποψηφίου γερουσιαστή στο Κεντάκι την περασμένη Τρίτη. Με αρωγό το τηλεοπτικό δίκτυο Fox οι υποστηρικτές του υπερσυντηρητικού κινήματος καταφέρονται εναντίον της κεντρικής εξουσίας, απαξιώνουν κάθε εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας και θεωρούν το κράτος υπεύθυνο για όλα τα δεινά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας και την ιδεολογία των tea parties, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε στην Αμερική, οι περισσότεροι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, ο λαός θα αναγεννηθεί μέσα από τις προαναφερθείσες οργανώσεις βάσης και θα ανατρέψει το στάτους κβο. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων του κινήματος κατά των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας επιστρατεύονται ύβρεις και ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον μαύρων, Εβραίων και ομοφυλοφίλων.
Πολλά blogs στην Ελλάδα έχουν αναλάβει το θεάρεστο έργο να εκφράσουν την οργή των πολιτών για τα μέτρα του ΔΝΤ. Τη στιγμή που οι πολιτικοί γιαουρτώνονται και αποδοκιμάζονται σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους, ανώνυμα blogs φιλοξενούν «αποκαλύψεις». Με μαφιόζικες εκβιαστικές μεθόδους, προαναγγέλλουν παραιτήσεις.
Και οι πολιτικοί ανατροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο, απειλώντας τους ανώνυνους, σχολιάζοντας τις «αποκαλύψεις», αναβαθμίζοντας σε συνομιλητές τους εκβιαστές.
«Τα αντικαθεστωτικά ΜΜΕ της δεξιάς προσφέρουν ένα Ersatz σύστημα εκπροσώπησης στο οποίο ένα διασπασμένο κοινό απορροφά αυτό που θέλει από τις έμπιστες πηγές του, αναπαράγει τις πληροφορίες αυτές με τη δική του φωνή σε μπλογκς, ιστοσελίδες και chatrooms. Στη συνέχεια ξανακούει τις δικές του απόψεις, που αντηχούν πλέον στα αυτιά του σαν ειδήσεις».
Είναι η ανάλυση του καθηγητή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Κολούμπια, Μαρκ Λίλα, για τον ρόλο του Fox και των ακροδεξιών ραδιοφωνικών παραγωγών στη γιγάντωση του κινήματος των tea parties στο τελευταίο τεύχος του New York Review of books. Ταιριάζει όμως και στην περίπτωση της Bild, αλλά και των ημετέρων μπλογκ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΕ