Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Πακιστάν: Τουλάχιστον 70 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων





pakistan
Ένοπλοι επιτέθηκαν σε δύο τζαμιά κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής στο Πακιστάν, στη Λαχόρη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι και να τραυματιστούν 108 ενώ σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης αρκετοί άνθρωποι κρατούνται όμηροι.


"Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ, έριξαν χειροβομβίδες και πήραν ομήρους σε ένα από τα τζαμιά", δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μουζάρ Αχμεντ, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης.

Υστερα από συγκρούσεις που διήρκεσαν δύο ώρες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ελέγχει το ένα από τα δύο τζαμιά,που βρίσκεται σε αριστοκρατική περιοχή της πόλης και συνέλαβε τους δύο από τους τρεις ενόπλους, που ήταν βαρέως οπλισμένοι και φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά.

Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ λίγο μετά την προσευχή στα τεμένη της θρησκευτικής μειονότητας των Αχμάντι ενώ πιστεύεται ότι έριξαν και χειροβομβίδες.
Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει περίπου 400 επιθέσεις αυτοκτονίας, κυρίως από Ταλιμπάν που είναι σύμμαχοι της Αλ Κάϊντα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 3.000 άνθρωποι σε όλη την χώρα.

Ορισμένες από τις επιθέσεις είχαν στόχο κοινότητες μειονοτήτων στο Πακιστάν, κυρίως σιιτών, αλλά και κοινότητες της μειονότητας Αχμάντι που σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται από καιρό διώξεις. Οι σιίτες και οι σουνίτες θεωρούν αιρετικούς τα μέλη της μειονότητας Αχμάντι, που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Μια οργάνωση που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και την Αλ- Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις.

Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΝΕΤ ΑΠΕ-ΜΠΕ