Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

H ήττα της Μέρκελ απάντηση στη λιτότητα

ΚΥΠΕ | 14/05/2012

Δεκαέξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ υπέστησαν μια μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21:00 (ώρα Kύπρου), το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων.
Αυτή η ήττα των Συντηρητικών μοιάζει να είναι μια προειδοποίηση για τη Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και επανεξελέγη το 2009. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 4,5 μονάδων στα ποσοστά του σε σχέση με το 2010.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να σχολιάσει τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών σήμερα Δευτέρα στις 14:00 ώρα Ελλάδας. Παρόλα αυτά, όπως εκτιμά ο γερμανικός Τύπος, οι επιπτώσεις για τη Μέρκελ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ίσως αποδειχθούν πιο σημαντικές απ' ότι είχε προβλεφθεί αρχικά.
Στο μεταξύ ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και φερόμενος διάδοχος της κ. Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, παραιτήθηκε χθες από τη θέση του έπειτα από την ήττα που υπέστη το CDU στις περιφερειακές εκλογές.
''Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό'', δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ μετά την ήττα του CDU στις περιφερειακές εκλογές. Ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ. 

http://www.sigmalive.com