Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ολλανδία:Μια δεξιά Κυβέρνηση λιγότερη στην Ευρώπη... Άντε και στην Ελλάδα!!!


 
Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Ολλανδία με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να συναντάται με την βασίλισσα Βεατρίκη και να δηλώνει πως εντός της ημέρας, θα αποστείλει την επίσημη επιστολή παραίτησης του υπουργικού του συμβουλίου στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα λιτότητας, το Σαββατοκύριακο.

Όπως μεταδίδει το ολλανδικό δίκτυο RTL και το πρακτορείο Reuters ο κύριος Ρούτε, δήλωσε, πριν αναχωρήσει για το παλάτι και τη συνάντησή του με τη Βασίλισσα, πως όλοι πρέπει πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν ότι η χώρα μπορεί να καταρτίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματά της.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών δεν μπορούν να στηθούν πρόωρες κάλπες πριν από τον Ιούλιο το νωρίτερο, ενώ το πιθανότερο είναι πως οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά το πέρας των παραδοσιακών καλοκαιρινών διακοπών.


Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατέστησε σαφές πως η Ολλανδία πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

«Θεωρούμε πως οι ολλανδικές αρχές θα βρουν μια λύση που θα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα, όπως και την διατήρηση των συμφερόντων του ολλανδικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπαρόζο. Για να καταλήξει λέγοντας πως είναι πεπεισμένος ότι ακόμα και τώρα μπορεί να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε στην ολλανδική πολιτική σκηνή.

Ουσιαστικά η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνητικός, κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δεν συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας (ύψους 14-16 εκατ. ευρώ για να καταπολεμηθεί το έλλειμμα της χώρας) με τον σύμμαχό του Γκερτ Βίλντερς, δημιουργώντας, έτσι, σκηνικό πρόωρων εκλογών.


Σαν αποτέλεσμα, για να καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει τα σκληρά μέτρα, θα χρειαστεί να ζητήσει την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Επιπλέον, λόγω των εξελίξεων, αμφισβητείται το κατά πόσο, στο μέλλον, η Ολλανδία θα στηρίξει μέτρα της ευρωζώνης κατά της κρίσης.


Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Maurice de Hond, η οποία αναφέρεται στο Reuters, η Ολλανδία παραμένει διαιρεμένη πολιτικά. Η δημοσκόπηση κατέδειξε πως δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέος συνασπισμός σύντομα, ότι ο Wilders χάνει έδαφος ενώ, ταυτόχρονα, μοιάζει να ανεβαίνει η δημοτικότητα του κ. Ρούτε.


Δυστυχώς, η παρούσα δυναμική δημιουργεί ζοφερό σκηνικό και στις χρηματαγορές, ειδικότερα, λόγω της ασταθούς κατάστασης σε Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και ευρύτερα στην ευρωζώνη.


Σε πτώση το ολλανδικό χρηματιστήριο
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας αντικατοπτρίζονται και στην χρηματαγορά. Ο δείκτης AEX  παρουσίασε πτώση σχεδόν 8 μονάδων, με «βουτιά» της τάξης του 2,53%.

Ο Joshua Raymond της City Index επιβεβαίωσε πως οι επενδυτές είναι «μαζεμένοι» εξαιτίας της αποτυχίας συμφωνίας για τα μέτρα λιτότητας: «Για μια ακόμα φορά, ο πολιτικός αναβρασμός, σε συνδυασμό με την κρίση στην ευρωζώνη απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές…».


Εκτός από τον Raymond και ο Martin van Vliet της ING συμφώνησε, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Guardian ότι, «η κρίση της ευρωζώνης παραμένει σε δύσκολη κατάσταση» και παρόλο που στόχος είναι τα καλύτερα επίπεδα ανάπτυξης μέσα στο δεύτερο μισό του 2012, «όλα μιλούν για παρατεταμένη ύφεση».
το θεμα