Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Απάτες και «παρατυπίες» με ευρωπαϊκά κονδύλια


Κρούσματα παρατυπιών ή και απάτης στην Ευρώπη των 27 επιχειρεί να εντοπίσει και να καταπολεμήσει η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι ατασθαλίες συνεχίζονται» εκτιμά η Επιτροπή στην τελευταία ετήσια έκθεσή της με οικονομικά στοιχεία για το 2009, που συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο.  Πάντως ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ρουμάνος Καταλίν Ιβάν, δεν θέλει να επικρίνει μεμονωμένες χώρες και επιπλέον προειδοποιεί ότι πρέπει να διαχωρίσουμε την απάτη από την απλή παρατυπία.
 
«Καλούμε την Κομισιόν να κάνει σαφέστερη διαφοροποίηση ανάμεσα στις παρατυπίες και στα κρούσματα απάτης. Η απάτη είναι ποινικό αδίκημα, επικίνδυνο για τη διαχείριση χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων, στο οποίο δεν μπορούμε παρά να έχουμε μηδενική ανοχή. Πάντως δεν θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένες χώρες, γιατί άλλωστε δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να μην έχει προβλήματα» τονίζει ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής στην DeutscheWelle.
 
Συμβαίνουν ...και εις Παρισίους;
 
Landesparteitag der saarländischen FDP

Jorgo Chatzimarkakis (MdEP), Generalsekretär der FDP-Saar spricht am Sonntag (23.08.2009) beim Landesparteitag der FDP-Saar in Illingen (Saar). In seiner Rede schwört Chatzimarkakis die Parteimitglieder eine Woche vor der Landtagswahl im Saarland auf den Endspurt des Wahlkampfs ein. Foto: Becker&Bredel dpa   +++(c) dpa - Report+++
 
 Το κύριο πρόβλημα είναι σχεδόν όλα ότι τα κράτη-μέλη αρνούνται να υποβάλουν μία «εθνική δήλωση αναφοράς» για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Οικονομικών, λέει ο εισηγητής. Στην έκθεσή του όμως δεν παραλείπει τις αναφορές σε συγκεκριμένες χώρες, για παράδειγμα στην Ισπανία και τη Γαλλία, που όπως τονίζει έχουν «υπόπτως χαμηλά» ποσοστά εικαζόμενης απάτης.
 
«Δεν λέω ότι οπωσδήποτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα, λέω όμως ότι πρέπει να δούμε αυτές τις δύο χώρες με μεγαλύτερη προσοχή. Αν αναλογιστείτε τα τεράστια ποσά που έχουν στη διάθεσή τους, το χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εικοσιπέντε κράτη-μέλη είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν είναι και αυτονόητο» τονίζει ο Καταλίν Ιβάν.
 
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων με ελληνική καταγωγή, εκτιμά ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις γενικές διατυπώσεις και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
 
 «Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε στρατηγική και μας λέει ποιά κράτη-μέλη χρωστάνε στην Ε.Ε. λόγω απάτης ή παρατυπιών. Στον ετήσιο απολογισμό λογιστικών εξόδων για το 2009, τον οποίο λάβαμε το 2010, βλέπουμε π.χ. ότι για την περίοδο 2000-2006 στο Ταμείο Συνοχής η Ελλάδα χρωστάει 920 εκ. ευρώ. Τώρα εμείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε πρώτον να αναγκάσουμε τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανονισμούς, δεύτερον να επιστρέψουν τα λεφτά για μη επιλέξιμα έργα και έξοδα και τρίτον να γίνει μια διαχείριση με μεγαλύτερη ευθύνη» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων στην DeutscheWelle.
 
Ελλάδα: πρωταθλήτρια και στο «χρέος λόγω παρατυπιών»
 
 
2011_04_06_finanzkrise2.jpgΤις περισσότερες οφειλές λόγω παρατυπιών, συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, έχει η Ισπανία. Αλλά δυστυχώς η Ελλάδα είναι πρώτη στο κατά κεφαλήν χρέος, που έχει ξεπεράσει τις 56.000 ευρώ. Μπορεί όμως να επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέη στη σημερινή συγκυρία;
 
«Δεν νομίζω ότι τελικά η Κομισιόν θα αναγκάσει την Ελλάδα να τα επιστρέψει» δηλώνει ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής, «Όμως έχουμε κι ένα άλλο φαινόμενο: ότι η Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς απορρόφησης, έχει για τα επόμενα τρία χρόνια είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ και δεν έχει τους μηχανισμούς να τα απορροφήσει για σωστά και επιλέξιμα έργα. Αυτό είναι το πρόβλημα»
 
Εκτός από αυτά που χρωστάμε, υπάρχουν κι εκείνα που μας δίνουν, αλλά... δεν τα παίρνουμε. Πάντως η Ελλάδα έχει επισημάνει πολλές φορές ότι οι παρατυπίες δεν οφείλονται μόνο σε αδράνεια των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και στο περίπλοκο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, που δεν διευκολύνει την εθνική συμμετοχή και συγχρηματοδότηση. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης συμφωνεί:
 
«Η απλοποίηση είναι το μεγάλο θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών για μετά το 2013. Η Κομισιόν μας απάντησε ότι υπάρχουν δυνατότητες, όμως χρειαζόμαστε ακόμα κάποια συζήτηση, γιατί θέλουμε και τη συνεργασία των κρατών-μελών. Μια μεγάλη απλοποίηση θα ήταν να μην υπάρχουν επιπλέον κρατικοί κανονισμοί, για παράδειγμα να έχουμε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό στο ταμείο συνοχής, ο οποίος θα υλοποιείται παντού. Στη γεωργία τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Έχουμε αποδείξει ότι οι απλοποιήσεις λειτουργούν και εκεί έχουμε λιγότερες παρατυπίες και απάτες».
 
Ίσως γι αυτό τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη διαχείρισή της στις αγροτικές δαπάνες, εκτιμά ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Καταλίν Ιβάν:
 
«Υπάρχει αισθητή βελτίωση. Η Ελλάδα είχε σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά βρίσκεται πλέον σε σωστό δρόμο. Και όσα προβλήματα απομένουν θα επιλυθούν, γιατί σήμερα όλες οι ενδείξεις είναι θετικές» λέει ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής στην DeutscheWelle.
 
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw-world.de