Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Διαμάχη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


France's Finance Minister Christine Lagarde, right, and and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, left, arrive at a news conference after the weekly German cabinet meeting in Berlin, Wednesday, March 31, 2010. Lagarde attended as guest the weekly German cabinet meeting.(AP Photo/Markus Schreiber)Αντιπαραθέσεις μεταξύ της ΕΚΤ και κάποιων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βλέπει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Ένα μέρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται να έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές το 2012. Το περιοδικό αναφέρεται σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα είχε νόημα να δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, φέρεται να απέρριψε ασυζητητί.

Υπερβολικοί οι φόβοι του Τρισέ

Head of European Central Bank Jean-Claude Trichet takes off his glasses during a press conference in Frankfurt, central Germany, Thursday, March 3, 2011. Trichet announced that the ECB keeps its main interest rate unchanged. (Foto:Michael Prbst/AP/dapd)
 
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Τρισέ φοβάται ότι σε περίπτωση αναδιάταξης του ελληνικού χρέους θα δεχθεί πλήγμα η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και ότι οι τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα περιέλθουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να θεωρεί υπερβολικές και όχι τόσο αξιόπιστες τις ανησυχίες του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη για τις αντιδράσεις των αγορών.

Αναφορικά με τα κίνητρα του κ. Τρισέ το περιοδικό παρατηρεί ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξής της προς την Ελλάδα αγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα για μερικά δις. ευρώ. Αποτελεί επομένως και η ίδια πιστωτή και θα μπορούσε να πληγεί από ενδεχόμενη παραίτηση των αξιώσεών της. Οι απώλειες θα μείωναν αισθητά τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας. Και αυτό θέλει στον τελευταίο χρόνο της θητείας του να το αποφύγει με κάθε τρόπο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 
dw-world.de