Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ιαπωνία;

Φόβοι για νέα διαρροή ραδιενέργειας
Να εγκαταλείψουν το Τόκιο καλούνται οι Ελληνες στην Ιαπωνία
Φόβοι για νέα διαρροή ραδιενέργειας
Να κάθονται σπίτι κι αν επιβάλλεται να βγουν να το κάνουν φορώντας βρεγμένες πετσέτες στη μύτη ζητούν οι ιαπωικές αρχές από όσους ζουν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα



Αθήνα

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα Τετάρτη τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με την τηλεόραση να αναμεταδίδει ζωντανά πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά κύματα καπνού να καλύπτουν το κτήριο.


Έκρηξη που ακολουθήθηκε από πυρκαγιά σημειώθηκε στο ίδιο κτήριο το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας τη διαρροή σημαντικού επιπέδου ραδιενέργειας, στο περιβάλλον. Η πυρκαγιά, όπως θεωρήθηκε, τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Εν τούτοις υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.


Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».


Η φωτιά κατασβέσθηκε στις 6.15' τοπική ώρα,  μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της.


Ο ιάπωνας υποργός  Εμπορίου είπε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά που αναφέρθηκε νωρίτερα στον αντιδραστήρα 4. Εν τούτοις η υπουργική δήλωση έγινε πριν η ιαπωνική τηλεόραση αναμεταδώσει εικόνες από το κτήριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα 4.


Το Τόκιο ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού


Η Ιαπωνία είναι ετοιμη να ζητήσει τη βοήθεια τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.


«Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο
Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί "συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη", πρόσθεσε.


Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.


Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.


Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.


Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών


Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα Tετάρτη ανατολικά του Τόκιο όπου τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα.


Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι.


Να εγκαταλείψουν το Τόκιο καλούνται οι Ελληνες στην Ιαπωνία


Να εγκατελίψουν το Τόκιο είτε επιστρέφοντας στην Ελλάδα είτε μετακομίζοντας σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη τωμ 500 χλμ νοτιότερα, καλεί τους Ελληνες που ζουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα η ελληνική πρεσβεία με ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη


Οπως δήλωσε στην Βήμα 99,5, η κυρία
Σούλα Κετενίδου που ζει στο Τόκιο, σε e mail που έλαβε από την ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο, αναφέρεται ότι ο κίνδυνος νέων εκρήξεων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι ορατός.

Και αυτό, όπως είπε η κ. Κετενίδου, γιατί βάσει του e-mail, το υγρό στον αντιδραστήρα 4 (σ.σ. στον οποίο έχει ξεσπάσει νέα πυρκαγιά) δείχνει να τελειώνει με αποτέλεσμα να είναι πιθανή νέα έκρηξη, που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις στους άλλους αντιδραστήρες.


Την Τετάρτη έγινε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη της Air France θα μεταβούν στο Τόκιο -με εντολή της Προεδρίας της Γαλλίας- για να παραλάβουν Γάλλους υπηκόους. Ηδη δύο αεροσκάφη έχουν απογειωθεί και μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Εγκλεισμός στο σπίτι


Τα επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν διαρρεύσει από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της πόλης Φουκουσίμα μετά τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής και το ενδεχόμενο τήξης των ραδιενεργών τους πυρήνων, έχουν αναγκάσει την ιαπωνική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.


Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας
Ναότο Καν όσο και άλλοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους πολίτες για την πιθανότητα περαιτέρω διαρροής ραδιενέργειας και ζήτησαν από όσους μένουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε περίπτωση εξόδου τους, τους προέτρεψαν επίσης να αναπνέουν μέσα από βρεγμένη πετσέτα και να φροντίζουν ώστε να διατηρούν το σώμα τους όσο το δυνατόν πιο καλυμμένο γίνεται.

Ήδη, περίπου 70.000 άτομα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το επίμαχο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ 140.000 ακόμη άτομα παραμένουν στην ευρύτερη ζώνη κινδύνου της βορειοανατολικής ακτής της χώρας. Για αυτούς, αλλά και για τον γενικότερο πληθυσμό, οι αρχές έχουν προβλέψει να υπάρχει απόθεμα ιωδίου, που αποτελεί προστασία εναντίον της ραδιενέργειας, το οποίο θα μοιραστεί στους πολίτες.


Σε μια τελευταία εξέλιξη, το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουσκουσίμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου
Χιροάκι Κατσούμα, η απόφαση πάρθηκε διότι υπάρχουν φόβοι τα ραδιενεργά σωματίδια που εκλύονται από τους αντιδραστήρες να εισέλθουν στις καμπίνες των διερχόμενων αεροσκαφών. Η απαγόρευση πτήσεων παρόλα αυτά δεν ισχύει για τα ελικόπτερα που μπορεί να αναπτυχθούν για να ψεκάσουν νερό πάνω από τον αντιδραστήρα για τον οποίο εκφράζονται ανησυχίες ότι υπερθερμαίνεται.


ΤΟ ΒΗΜΑ