Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Περιοδεία Νταβούτογλου σε Θράκη, Μακεδονία

Περιοδεία Νταβούτογλου σε Θράκη, Μακεδονία

Διήμερη περιοδεία στη Θράκη και στην Κεντρική Μακεδονία, με σαφείς συμβολισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες θα πραγματοποιήσει, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Καθώς χθες έγινε γνωστό το πρόγραμμα του κ. Νταβούτογλου, δίνεται η εντύπωση ότι η ολιγόωρη παραμονή και η διανυκτέρευσή του στην Αθήνα την Τρίτη για το επίσημο πρόγραμμα των επαφών του ήταν απλώς το πρόσχημα, για να έχει την ευκαιρία να περιοδεύσει το επόμενο διήμερο οδικώς από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με σταθμούς όχι μονο την Κομοτηνή, αλλά την Ξάνθη και την Καβάλα.
Την Τρίτη ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Δ. Δρούτσα και θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τα γεγονότα στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή, όπου ήδη η Τουρκία έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Συνάντηση
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συμμετάσχει σε κλειστή συνάντηση που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ. Στην κορυφή της ατζέντας παραμένει και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι ευρωτουρκικές σχέσεις λόγω και του Κυπριακού. Ο Τούρκος υπουργός, θεωρητικός του νεοθωμανισμου, την Τετάρτη θα μεταβεί αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη, όπου μετά την υποδοχή του στην περιφέρεια, θα αναχωρήσει οδικώς για την Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με τη λεγόμενη Συμβουλευτική και τον ψευδομουφτή.
Επόμενος σταθμός του θα είναι η Ξάνθη, αν και δεν είναι γνωστό ακόμη εάν προετοιμαστεί υποδοχή και σε κάποιο από τα μειονοτικά χωριά στη διαδρομή, και θα καταλήξει το βράδυ στην Καβάλα, όπου και θα διανυκτερεύσει. Η επιλογή της Καβάλας δεν είναι τυχαία, λόγω των οθωμανικών μνημείων της πόλης -με κορυφαίο το Ιμαρέτ, που χτίστηκε από τον Αλή Πασά- και των δύο μεντρεσέδων (μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία) που λειτούργησαν στον χώρο από το 1817, καθώς ο κ. Νταβούτογλου θέλει να καταδείξει και να αναδείξει την «οθωμανική ταυτότητα» των Βαλκανίων. Η περιοδεία Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα, με επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο Ατατούρκ.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ