Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. για τους «νονούς της νύχτας»

Και αστυνομικοί μεταξύ των 200 που βρίσκονται στο στόχαστρο
 
«Σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. για τους «νονούς της νύχτας»
Δεκάδες έρευνες κατ' οίκον τις τελευταίες ώρες πραγματοποιούν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
 

Αθήνα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες επιχείρηση μεγάλου βεληνεκούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη τουλάχιστον 200 ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών που φέρεται να εμπλέκονται σε κυκλώματα εκβιαστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις. Ορισμένοι από τους προσαχθέντες φέρεται να εμπλέκονται σε δολοφονικές επιθέσεις.

Στους εμπλεκόμενους περιλαμβάνονται αστυνομικοί αλλά και κρατικοί υπάλληλοι. Ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν γίνει δεκάδες κατ' οίκον έρευνες στο Περιστέρι, στον Πειραιά, στα βόρεια προάστια κι αλλού όπου διαμένουν ή κινούνται ορισμένοι από τους ύποπτους «νονούς της νύχτας». Κάποιοι, ωστόσο, κατόρθωσαν να διαφύγουν τη σύλληψη.


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούσαν πριν από λίγο «
για τη μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. κατά του οργανωμένου εγκλήματος» και «για μία αστυνομική έρευνα που θα επιφέρει καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα της νύχτας».

Η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για τη δράση των κυκλωμάτων «προστασίας» νυκτερινών κέντρων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009 μετά την αποστολή τριών ανωνύμων επιστολών στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Στις επιστολές αυτές υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο δρούσαν συμμορίες νονών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Επίσης υπήρχαν στοιχεία για τις διασυνδέσεις τους με αστυνομικούς και άλλους κρατικούς υπαλλήλους. Ακόμη περιέχονταν αναφορές για τον τρόπο που τα κυκλώματα της νύχτας ξέπλεναν χρήματα με την απόκτηση ποσοστών από τα έσοδα των νυχτερινών κέντρων αλλά και με άλλες μεθόδους.


Με βάση το περιεχόμενο αυτών των επιστολών το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών ξεκίνησε μία διετή έρευνα και σχημάτισε δικογραφία-μαμούθ, περίπου 200.000 σελίδων, σχετικά με τη δράση περισσοτέρων από 200 άτομα που εμπλέκονται στα κυκλώματα εκβιαστών, και όχι μόνο.


Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και εμπλεκόμενοι σε δολοφονικές επιθέσεις ή ξυλοδαρμούς επιχειρηματιών αλλά και ιδιωτών. Επίσης στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας φέρεται να έχουν εντοπισθεί οι δράστες βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν την τελευταία διετία σε καφετέριες και νυχτερινά κέντρα στην Πετρούπολη, στη λεωφόρο Συγγρού, στην οδό Πειραιώς και αλλού.


Ακόμη ένα τμήμα των ερευνών αφορά εμπλεκόμενους σε υποθέσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου αλλά και τσιγάρων.


Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης τα ονόματα αστυνομικών από τη Θεσσαλονίκη (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος») που έχουν υπηρετήσει σε κρίσιμες υπηρεσίες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και ένας εξ αυτών σε αστυνομική υπηρεσία του Αγίου Όρους και οι οποίοι φαίνεται να είχαν πολυετείς επαφές με κυκλώματα της νύχτας.


Το μεγαλύτερο τμήμα της δικογραφίας που σχημάτισε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής αφορά παρακολουθήσεις –με τη βοήθεια της ΕΥΠ– εκατοντάδων κινητών τηλεφώνων εμπλεκομένων στις παράνομες πράξεις, καταγραφές τραπεζικών λογαριασμών αλλά και βίντεο από απόπειρες εκβίασης ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων.

ΤΟ ΒΗΜΑ