Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Γερμανία: Αυξημένη η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

Του Patrick McGroarty
http://www.epitrohon.gr/filestiny/g_1210297432FiatFactory2.jpg

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)—Αύξηση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Ιανουάριο, καθώς η οικονομία ανέκαμψε από την επίδραση των δύσκολων χειμερινών συνθηκών το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,8% τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Η αύξηση ακολούθησε την ανοδική αναθεώρηση της κατά 0,6% μηνιαίας πτώσης του Δεκεμβρίου καθώς και την ανακοίνωση αύξησης των μεταποιητικών παραγγελιών κατά 2,9% τον Ιανουάριο.

Η αύξησης της παραγωγής τον Ιανουάριο αποδίδεται στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, κατά 36,3% σε μηνιαία βάση. Το Δεκέμβριο είχε υποχωρήσει κατά 24,2% εξαιτίας των ασυνήθιστα κακών καιρικών συνθηκών στη Γερμανία.

Τα στοιχεία έδειξαν πως οι άνοδοι που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο διόρθωσαν κυρίως τις αντίστοιχες απώλειες του προηγούμενου μήνα, ενώ το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά.

«Οι εταιρείες του βιομηχανικού κλάδου ανταποκρίνονται στις δημοσκοπήσεις με τις καλύτερες προσδοκίες», αναφέρει το υπουργείο. «Στις περισσότερες περιπτώσεις δουλεύουν σε πλήρεις ρυθμούς, τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα και η παραγωγή παραμένει προσανατολισμένη στην ανάπτυξη».

Παράλληλα και η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε τον Ιανουάριο, με πιο μέτριο ρυθμό κατά 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο, ακολουθώντας την κατά 1% αύξηση του Δεκεμβρίου. Εντός του κλάδου, η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθώς ενισχύθηκε κατά 5,3%, ενώ η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών εμφάνισε άνοδο της τάξης του 2,8%. Επιπλέον, η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών υποχώρησε 5,5%, έπειτα από άνοδο 5,6% το Δεκέμβριο.

Στον ενεργειακό τομέα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 1%, έπειτα από αύξηση 1,3% το Δεκέμβριο.

Σε ετήσια βάση, η παραγωγή παραμένει ισχυρή αυξημένη κατά 12,5% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2010.

Η μέση βιομηχανική παραγωγή για την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου ήταν ενισχυμένη κατά 0,1% από την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

© Dow Jones Newswires  Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr