Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Χειροπέδες στην «τρόικα» των Πυρήνων

Χειροπέδες στην «τρόικα» των Πυρήνων

Τη γιάφκα με τα εκρηκτικά της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αναζητεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να κλείσει το «κεφάλαιο» της οργάνωσης, ή τουλάχιστον του βασικού «πυρήνα», που την απασχολεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η ανεύρεση οπλοστασίου στη Νέα Ιωνία Βόλου, χθες τα ξημερώματα, και η σύλληψη έξι ατόμων σε Αθήνα και Βόλο, μεταξύ των οποίων είναι και οι τρεις κύριοι καταζητούμενοι, Γιώργος Νικολόπουλος, Νταμιάνο Μπολάνο και Χρήστος Τσάκαλος, δίνουν τη «χαριστική βολή» στην οργάνωση, αφού πλέον έχουν στα χέρια τους όλα τα κεντρικά πρόσωπα στις δραστηριότητες των «Πυρήνων».
Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες είναι οι (από αριστερά): Ολγα Οικονομίδου του Δημητρίου, 31 ετών και Γιώργος Πολύδωρος του Ανδρέα, 29 ετών που συνελήφθησαν στον Βόλο. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος του ΜιλτιΟι άλλοι τρεις συλληφθέντες είναι οι (από αριστερά): Ολγα Οικονομίδου του Δημητρίου, 31 ετών και Γιώργος Πολύδωρος του Ανδρέα, 29 ετών που συνελήφθησαν στον Βόλο. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος του Μιλτιάδη συνελήφθη στον Χολαργό
 
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι και στη γιάφκα του Βόλου, όπως και σε προηγούμενα κρησφύγετα της οργάνωσης, βρέθηκε βαρύς οπλισμός, ικανός για... πόλεμο, οι αστυνομικοί δεν βρήκαν καθόλου εκρηκτικά. Για τον λόγο αυτόν πιστεύουν ότι υπάρχει και άλλη γιάφκα, για την οποία έχουν υπόνοιες ότι βρίσκεται στην Αθήνα, αν και η χθεσινοβραδινή έρευνα σε διαμέρισμα της Καλλιθέας δεν απέδωσε ευρήματα.
Παράλληλα όμως αναζητούν και άλλο σπίτι στην περιοχή της Μαγνησίας, γιατί πιστεύουν ότι τα όπλα που βρέθηκαν στη γιάφκα πιθανόν να μεταφέρθηκαν τελευταία από άλλο χώρο και όχι από μακρινή απόσταση.
Για τον λόγο αυτόν, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έδωσε χθες το απόγευμα πλήρη στοιχεία και φωτογραφίες των έξι συλληφθέντων, ζητώντας από τους πολίτες που γνωρίζουν οτιδήποτε να δώσουν πληροφορίες ανώνυμα, με τη διαβεβαίωση ότι διασφαλίζεται το απόρρητο της επικοινωνίας.
Εκτός από τους τρεις καταζητούμενους, Γ. Νικολόπουλο, 25 ετών, Ντ. Μπολάνο, 24 ετών και Χρήστο Τσάκαλο, 32 ετών, οι άλλοι τρεις συλληφθέντες είναι οι: Ολγα Οικονομίδου του Δημητρίου, 31 ετών, από τον Χολαργό, Γιώργος Πολύδωρος του Ανδρέα, 29 ετών από το Μαρούσι και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος του Μιλτιάδη, επίσης από το Μαρούσι.
Οι πέντε πρώτοι συνελήφθησαν στο σπίτι της οδού Ελλησπόντου 53 στη Νέα Ιωνία Βόλου, το οποίο είχε νοικιάσει ο Τσάκαλος με πλαστή ταυτότητα, ενώ ο Παπαδόπουλος σε μονοκατοικία που νοίκιαζε ο ίδιος, με τα πραγματικά του στοιχεία, στην οδό Ορφέως 21 στον Χολαργό. Στο σπίτι αυτό ήταν μαζί με μια φίλη του, η οποία προσήχθη, άλλα αφέθηκε ελεύθερη αργότερα, γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα δύο σπίτια μετά από πληροφορίες και αξιοποίηση στοιχείων, αλλά και από παρακολουθήσεις τηλεφώνων κάποιων από τους συλληφθέντες. Στον Βόλο κλιμάκιο αστυνομικών βρισκόταν τις τελευταίες 12 μέρες, και χτες τα ξημερώματα οργανώθηκε η συντονισμένη επιχείρηση από την Αντιτρομοκρατική και την ΕΚΑΜ, εκεί και στον Χολαργό.
Ετοίμαζαν ληστεία
Οπως λένε οι αστυνομικοί, η ομάδα ετοίμαζε ληστεία σε τράπεζα του Βόλου και αυτό προκύπτει από χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι της οδού Ελλησπόντου. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν: Τρία Καλάσνικοφ, επτά πιστόλια, ένα περίστροφο 38άρι σπέσιαλ, περίπου 5.000 σφαίρες, υπολογιστές, στολές της Αστυνομίας, περούκες και ασύρματοι, αλλά και πολλές πλαστές ταυτότητες και σιδερένιες μπάρες με καρφιά, για να ακινητοποιούν ΙΧ σκίζοντας τα λάστιχα. Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας στα όπλα για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ή άλλη ενέργεια.
  • Από μικρός στον αντιεξουσιαστικό χώρο | Γιώργος Νικολόπουλος του Παναγιώτη, 25 ετών: Από νωρίς εντάχθηκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Μιχάλη. Συνελήφθη πρώτη φορά το 2008 για συμμετοχή σε επίθεση εναντίον αστυνομικών. Μετά την ανεύρεση του σπιτιού στο Χαλάνδρι, τον Σεπτέμβριο του 2009, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Θεωρείται ως ένας από τους αποστολείς των παγιδευμένων δεμάτων.
  • «Σκληροπυρηνικός» των Εξαρχείων | Νταμιάνο Μπολάνο του Πτολεμαίου, 24 ετών: Το παιδί από το Τεπελένι, μπήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο από μικρός. Οι αστυνομικοί τον θεωρούν από τους «σκληροπυρηνικούς» των Εξαρχείων. Είχε προσαχθεί για επεισόδια σε διαδηλώσεις και τον θεωρούσαν ύποπτο για συμμετοχή στη δράση των «Πυρήνων». Θεωρείται και αυτός ως ένας από τους αποστολείς των παγιδευμένων πακέτων.
  • Στέλεχος του «αντάρτικου πόλης» | Χρήστος Τσάκαλος του Γεράσιμου, 32 ετών: Από την αστυνομία θεωρείται στέλεχος στο σύγχρονο «αντάρτικο πόλης» και ειδικότερα στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο πατέρας του ήταν στιχουργός και συγγραφέας και είχε γράψει στίχους για γνωστούς συνθέτες. Ο 32χρονος είναι αδελφός του Γ. Τσάκαλου, που συνελήφθη για τα τρομοδέματα. Τα αποτυπώματά του είχαν βρεθεί στο σπίτι του Χαλανδρίου.
Η επιχείρηση στη Ν. Ιωνία Βόλου

Κλιμάκια αστυνομικών βρίσκονταν στον Βόλο τις τελευταίες 12 ημέρες. Χθες τα ξημερώματα οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από την Αντιτρομοκρατική και την ΕΚΑΜ στη θεσσαλική πόλη και στον Χολαργό.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
Η ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Πώς οργανώθηκε η επιχείρηση του Βόλου
Μια ήσυχη γειτονιά, στο κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου, μόλις 100 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα, κυριολεκτικά... έπεσε από τα σύννεφα χθες τα ξημερώματα, όταν γέμισε από μαύρα τζιπ της ΕΛ.ΑΣ. και πάνοπλους αστυνομικούς. Η έφοδος στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, μιας διώροφης οικοδομής, στην οποία μένουν μόνο ιδιοκτήτες και ένας νεαρός ενοικιαστής -ο συλληφθείς Νταμιάνο Μπολάνο, 24 χρόνων από το Τεπελένι-, σήκωσε την οδό Ελλησπόντου (53) στο πόδι.
«Νομίζαμε ότι γίνεται ληστεία. Ακούσαμε ξαφνικά δυνατές φωνές και όταν βγήκαμε στα μπαλκόνια, είδαμε όλη την περιοχή αποκλεισμένη», είπαν οι γείτονες.
Η ώρα ήταν 3.30 τα ξημερώματα, όταν εισέβαλαν οι αστυνομικοί ταυτόχρονα από την πόρτα και ένα παράθυρο και έπιασαν τους πέντε συλληφθέντες στον... ύπνο.
«Το διαμέρισμα νοικιάστηκε μόλις πριν από έναν μήνα από έναν νεαρό και δεν είδαμε τίποτε ύποπτο», δήλωναν κάτοικοι της περιοχής, ενώ δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό ούτε ο ιδιοκτήτης του πολυσύχναστου καφενείου στο ισόγειο της οικοδομής, που είναι συνταξιούχος αστυνομικός και ιδιαίτερα παρατηρητικός.
Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα, ανάμεσά τους και μία 27χρονη κοπέλα, ενώ οι τρεις από τους νεαρούς καταζητούνταν με εντάλματα σύλληψης, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Πρόκειται για τους Γιώργο Νικολόπουλο, 25 χρόνων από το Μαρούσι, Χρήστο Τσάκαλο 32 χρόνων από τον Πειραιά -αδελφό του Γεράσιμου Τσάκαλου που συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο στο Παγκράτι- και Νταμιάνο Μπολάνο. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συλληφθέντες αναζήτησαν στη Νέα Ιωνία ένα ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι οι τρεις από αυτούς ήταν καταζητούμενοι. Πίστευαν ότι οι αρχές θα χάσουν τα ίχνη τους, ενώ οι ίδιοι θα έβγαζαν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως ληστείες τραπεζών.
Το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Ελλησπόντου και Σαγγαρίου, ήταν χθες όλη τη μέρα αποκλεισμένο από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ με κορδέλες αποκλείστηκε και ένα γειτονικό τετράγωνο. Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούσαν να κινούνται προς τα σπίτια τους κι αυτοί με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ η πρόσβαση απαγορευόταν σε ακτίνα 300 μέτρων για όλους τους υπολοίπους.
Μαρία Ριτζαλέου
Για «ήσυχο ζευγάρι» κάνουν λόγο οι κάτοικοι στον Χολαργό

Για ένα ήσυχο ζευγάρι, που περνούσε εντελώς απαρατήρητο στην ήσυχη γειτονιά του Χολαργού, μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής που χθες τα ξημερώματα αναστατώθηκαν από την έφοδο των ανδρών της αντιτρομοκρατικής στη μονοκατοικία της οδού Ορφέως 21. Ακόμα και άνθρωποι που μένουν σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από το σπίτι δεν είχαν αντιληφθεί καμία ύποπτη κίνηση τους τελευταίους έξι μήνες στους οποίους είχε νοικιαστεί ο πρώτος όροφος της μονοκατοικίας. «Μένω εδώ πολλά χρόνια και ξέρω την ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Δεν κατάλαβα όμως τίποτα τους τελευταίους μήνες. Μόλις ήρθε η αστυνομία και κατάλαβα ότι συμβαίνει κάτι που σχετίζεται με την τρομοκρατία. Κανένας μας δεν είχε καταλάβει το παραμικρό» λέει στο «Εθνος» ο κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Στέλιος Βογιατζάκης

ΕΘΝΟΣ