Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Νέο «πακέτο» προτάσεων Νταβούτογλου


http://3.bp.blogspot.com/_FLMt4eB9Flo/TQuT_BJIE2I/AAAAAAAAAcg/Om6Q6vK0L6I/s1600/11779.jpg

Την τουρκική πρόταση για ταυτόχρονη άρση των αποφάσεων της ελληνικής Βουλής για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και της τουρκικής Βουλής ότι αυτό αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου), επανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας με Ελληνες δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Θράκη. 
 

Μάλιστα, δικαιολόγησε την απόφαση της τουρκικής Βουλής, λέγοντας ότι αυτή προήλθε από το φόβο ότι η κυβέρνηση δεν θα προλάβαινε να λάβει κοινοβουλευτική έγκριση για να αντιδράσει, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφάσιζε σε μια νύχτα να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Βεβαίως, η αποδοχή της ταυτόχρονης άρσης των αποφάσεων θα σήμαινε ότι η Ελλάδα απεμπολεί το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων.
Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ., αναφερόμενος στο Αιγαίο, το οποίο χαρακτήρισε «τη δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου» από νομικής πλευράς, και τις διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων, παρέπεμψε στην...ψυχολογική ανάγκη τς τουρκικής γνώμης να αισθάνεται ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνική θάλασσα, ενώ πρόσθεσε ότι οι διελεύσεις γίνονται στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Μάλιστα, προανήγγειλε περισσότερες φιλικές τουρκικές σημαίες στο μέλλον. Για τις υπερπτήσεις, τις παραβάσεις και παραβιάσεις, υποστήριξε ότι γίνονται διότι δεν έχουν συμφωνηθεί τα θαλάσσια σύνορα και, ως εκ τούτου, υπάρχει διαφορετική ερμηνεία για το καθεστώς του εναέριου χώρου. Πρόσθεσε ότι με την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς, που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου έχει περιορισθεί και είναι πολύ μικρός.
Για τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι βρίσκονται σε καλό σημείο, χαρακτήρισε, ωστόσο, πολύ σημαντικό το ρόλο των μέσων ενημέρωσης και της δημόσιας διπλωματίας στην εξέλιξή τους. Παράλληλα, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αναφέρθηκε στην τουρκική πρόταση να συμπεριληφθούν στην επόμενη σύγκλησή του οι υπουργοί Αμυνας και Υγείας.
Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ., αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι οι νέες γενιές δεν θυμούνται πώς είναι να ζουν μαζί και δεν επιθυμούν τη λύση. Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισήμανε ότι η Αγκυρα δεν θα συνεχίσει να εκλιπαρεί για πολύ τις Βρυξέλλες.
Αφού επανέλαβε ότι οι Ελληνες δεν θα πρέπει να θεωρούν απειλή της Τουρκία, ο κ. Νταβούτογλου περιέγραψε ως το χειρότερο δυνατό σενάριο μελλοντικά να μην μπει η Τουρκία στην Ε.Ε., να μη λυθεί το Κυπριακό και να μην υπάρξει συμφωνία στο Αιγαίο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ