Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Ένα νέο Ιράκ, φοβούνται για τη Λιβύη οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση


Επτά στους δέκα Βρετανούς πολίτες ανησυχούν ότι η στρατιωτική δράση στη Λιβύη ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενες δυνάμεις να αναγκαστούν να συμμετάσχουν σε ένα μακρόχρονο πόλεμο τύπου Ιράκ, κατέδειξε μια δημοσκόπηση στη Βρετανία, ενώ σχεδόν οι μισοί λένε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κάμερον δε θα έπρεπε να επέμβει στρατιωτικά.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας ComRes που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Independent σήμερα, Τρίτη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 47% των πολιτών θεωρούν ότι η κυβέρνηση έσφαλλε όταν αποφάσισε να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ το 43% των ερωτηθέντων εγκρίνει την απόφαση.


Δημοσκόπηση των ComRes/ITN που είχε διεξαχθεί μόλις πριν από μια εβδομάδα είχε καταδείξει αντίθετα πως το 43% των πολιτών διαφωνούσαν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Τα νέα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αντίθεση του λαού της Βρετανίας στη συμμετοχή της χώρας στη λιβυκή σύρραξη αυξάνεται.


Η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα καταδεικνύει πως το 71% όσων ερωτήθηκαν φοβούνται ότι η επέμβαση θα μπορούσε να παραταθεί επί μακρόν, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Λιβύη "δεν είναι άλλο ένα Ιράκ".


Οι απαντήσεις
όσων ερωτήθηκαν διχάστηκαν βάσει των πολιτικών τοποθετήσεών τους. Η πλειοψηφία (58%) των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, τάχθηκαν υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Ωστόσο το ποσοστό ήταν 45% στις τάξεις των υποστηρικτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του μικρότερου κόμματος της συμπολίτευσης, και 46% στις τάξεις των υποστηρικτών των Εργατικών.

Η έρευνα της ComRes έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε τυχαίο δείγμα 1.000 Βρετανών ψηφοφόρων μεταξύ 25ης Μαρτίου και 27ης Μαρτίου.

ΣΚΑΙ