Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση εναντίον της Λιβύης

 
Συνεχίζεται η συγκέντρωση ισχυρών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο από τις χώρες που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης.

Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Καντάφι αντιστέκεται, συλλαμβάνοντας Ευρωπαίους πολίτες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λιβύη, αλλά και δημοσιογράφους -τεχνικούς διεθνών ΜΜΕ, ενισχύοντας έτσι την διαπραγματευτική του ισχύ απέναντι στις δυτικές δυνάμεις που εισβάλλουν στη χώρα.
 
Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 25 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ την Κυριακή αναχωρεί και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ.


Στόχος της πρώτης φάσης της επίθεσης, που πήρε το όνομα «Αυγή της Οδύσσειας», ήταν η εξάρθρωση της λιβυκής αεράμυνας και η ανακοπή τροφοδοσίας των στρατευμάτων του Καντάφι.


Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 112 πυραύλους εναντίον 20 στόχων έξω από την Τρίπολη και τη Μιζουράτα. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές επιθέσεις με σκοπό την αδρανοποίηση της αεράμυνας της Λιβύης.


Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λιβύης, χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στη Μιζουράτα, αεροπορική βάση έξω από την Τρίπολη και στόχοι στη Ζαουάρα, τη Βεγγάζη και την Σύρτη.


Η τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι χτυπήθηκε και γαλλικό αεροσκάφος, αλλά η είδηση διαψεύσθηκε από το Παρίσι και δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή.

ΣΚΑΙ