Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Θρίλερ με τον αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα




Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές για να αποφύγουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά τις νέες εκρήξεις τη Δευτέρα στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 και, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco) , ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή.


Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στον κύριο σεισμό των 9 βαθμών που ισοπέδωσε την περιοχή.


Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Tepco, εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίσθηκαν από τις σημερινές εκρήξεις.


Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγαίνει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.


Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.


Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.


Σύμφωνα με την αστυνομία ως τώρα επιβεβαιώνονται 1.597 θάνατοι, ενώ το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε ότι βρέθηκαν 2000 νεκροί στην επαρχία Μιγιάγκι.


Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή που βρίσκονται τα πυρηνικά εργοστάσια Φουκουσίμα, ενώ 22 άτομα έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μετά την έκθεση τους σε ραδιενέργεια.


Η φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την Ιαπωνία, οδήγησε το χρηματιστήριο του Τόκιο σε πτώση μεγαλύτερη του 6% με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να ενισχύσει την αγορά με το ποσό ρεκόρ των 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Είπαν στον ΣΚΑΪ

Στόχος είναι η ψύξη της καρδιάς στον αντιδραστήρα και εάν δεν γίνει τότε υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο Μιχάλης Αντωνόπουλος καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο ΑΠΘ. Εκτίμησε πως προφανώς υπάρχει δυσκολία από το τσουνάμι καθώς έχει υποστεί βλάβη το σύστημα ψύξης στους αντιδραστήρες. Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση για την ψύξη των μονάδων 1 και 3 επισημαίνοντας πως δεν είναι αδύνατη.

Η εκτόνωση του φαινομένου στην Ιαπωνία μετά την μεγάλη δόνηση θα γίνει εάν σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός έως και 8 Ρίχτερ, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Πρόσθεσε πως εάν γίνει τέτοια δόνηση τότε θα υπάρξει και τσουνάμι.

ΣΚΑΙ