Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Διορία 72 ωρών στον Καντάφι δίνουν οι αντικαθεστωτικοί


Οι αντικαθεστωτικοί δίνουν περιθώριο 72 ωρών στον Καντάφι για να αποχωρήσει από την εξουσία, χωρίς να υπάρξει δικαστική δίωξη εναντίον του. Αεροπορική επιδρομή κατά κατοικημένων περιοχών του Ρας Λανούφ. 
 
Οι αντικαθεστωτικοί δίνουν περιθώριο 72 ωρών στον Καντάφι για να αποχωρήσει από την εξουσία, χωρίς να υπάρξει δικαστική δίωξη εναντίνο του.
Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι δεν θα διώξουν δικαστικά τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για τα εγκλήματα που, όπως λένε, έχει διαπράξει, αν αποχωρήσει από την εξουσία μέσα στις επόμενες 72 ώρες, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.
«Αν φύγει από τη Λιβύη αμέσως, μέσα στις επόμενες 72 ώρες, και σταματήσει τους βομβαρδισμούς, εμείς ως Λίβυοι δεν θα επιδιώξουμε την δικαστική του δίωξη», δήλωσε ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Καντάφι που έχει συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. Ο Αμπντέλ Τζαλίλ πρόσθεσε ότι η διορία δεν θα παραταθεί πέραν των 72 ωρών.
Πρόταση Καντάφι για διαπραγματεύσεις
Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε ανακονώσει νωρίτερα στη Βεγγάζη ότι απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο για την έξοδο του Καντάφι, αλλά το συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για συνομιλίες με έναν ηγέτη που δεν εμπιστεύεται.
«Επιβεβαιώνω ότι δεχθήκαμε προτάσεις από εκπρόσωπο του Καντάφι για διαπραγματεύσεις με θέμα την έξοδο του Καντάφι. Τις απορρίψαμε. δεν διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχυσε λιβυκό αίμα και συνεχίζει. Γιατί θα έπρεπε να τον εμπιστευθούμε αυτόν τον άνθρωπο σήμερα;».
Με άρματα μάχης και αεροσκάφη επιτίθενται στην Ζαουίγια, που απέχει 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όμως οι εξεγερμένοι εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης, ανέφεραν δύο κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.
«Οι μάχες συνεχίζονται. Οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούν άρματα. Σποραδικά γίνονται αεροπορικές επιδρομές. Αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των επαναστατών», είπε ένας κάτοικος της Ζαουίγια που δήλωσε ότι ονομάζεται Ιμπραχίμ. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε τηλεφωνικά και ένας δεύτερος κάτοικος της πόλης.
Εντατικό σφυροκόπημα με βαρέα όπλα κοντά στην πόλη Ρας Λανούφ
Εντατικό σφυροκόπημα με βαρέα όπλα ακουγόταν σήμερα το μεσημέρι στο δυτικό τμήμα της πόλης του Ρας Λανούφ, προπύργιο της αντιπολίτευσης στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και με βάση ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» που ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν το βομβαρδισμό της πόλης .
Περίπου επτά χιλιόμετρα δυτικά της Ρας Λανούφ δεκάδες εκατοντάδες εξεγερμένοι κινούνταν προς την πόλη σε έναν έρημο δρόμο είτε πεζή είτε πάνω σε μικρά οχήματα, είτε σε μεγάλα 4 επί 4, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που επισήμαναν ότι είδαν και μερικούς εξεγερμένους να μεταφέρονται από άλλους σε νοσοκομεία της πόλης Μπεν Ζαουάντ που βρίσκεται δυτικά της Ρας Λανούφ, προφανώς τραυματισμένοι μετά από την μεγάλη επίθεση της Κυριακής από τις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις.
«Οι άνθρωποι πεθαίνουν εκεί πέρα. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν πυραύλους και τεθωρακισμένα», κατάγγειλε ένας 21 χρονος πολίτης που μαζί με άλλους βάδιζε προς την Ρας Λανούφ.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν επίσης ότι είδαν ένα αεροσκάφος να βομβαρδίζει ένα διώροφο κτίριο κοντά στην Ρας Λανούφ, που όλοι οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.
Επρόκειτο για την πρώτη αεροπορική επιδρομή κατά κατοικημένων περιοχών της έρημης πλέον πόλης, που απέχει 300 χιλιόμετρα από την βασική έδρα της αντιπολίτευσης, την Βεγγάζη.
Υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού ο επικεφαλής του ΟΙΔ
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε σήμερα πως τάσσεται υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών που ζητούν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού και ζητάμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει τις ευθύνες του για το θέμα αυτό», τόνισε ο Ιχσάνογλου, μετά την έκτακτη σύνοδο του ΟΙΔ με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.
Ο ίδιος πάντως επανέλαβε την αντίθεσή του σε μια απευθείας στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, θέση που είχε ήδη διατυπώσει την 1η Μαρτίου στη Γενεύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Δύο στελέχη της κυβέρνησης έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό
Δύο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στην Τρίπολη, όπως δήλωσε σήμερα πηγή από την κυβέρνηση.
Ο στρατηγός Μουστάφα αλ Χαρούμπι, μέλος του Συμβουλίου της Επανάστασης της Λιβύης, και ο υπουργός Αμυνας Αμπού Μπακρ Γιούνις έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό διότι «απέρριψαν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εναντίον του λαού», δήλωσε η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Επίθεση με χειροβομβίδα σε ξενοδοχείο της Βεγγάζης
Εξάλλου, μέλος της Επαναστατικής Φρουράς του Καντάφι πέταξε σήμερα μία χειροβομβίδα στο παράθυρο ενός ξενοδοχείου στη Βεγγάζη, όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί νεκροί ή τραυματίες από την επίθεση στο ξενοδοχέιο Ouzo, σύμφωνα με έναν κάτοικο της Βεγγάζης που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γερμανικό Πρακτορείο.
Απαγωγή μέλους των Γιατρών χωρίς Σύνορα
Εντωμεταξύ ένας γιατρός από την Ιορδανία που εργάζεται για τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) απήχθη υπό την απειλή όπλου από το ίδιο ξενοδοχείο της Βεγγάζης, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου.
«Μπήκαν στο δωμάτιό μας. Μας χτύπησαν. Ηταν οπλισμένοι και μας είπαν 'έλάτε μαζί μας'», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάι Σάλαμ, ένας συνάδελφος του γιατρού που βρισκόταν μαζί του στο ξενοδοχείο Ouzo.
Ενας από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου δήλωσε ότι λίβυοι στρατιώτες που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς του είπαν ότι θέλουν να ανακρίνουν τον γιατρό.
Πάντως η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα διέψευσε σήμερα ότι ο γιατρός από την Ιορδανία είναι μέλος της.
«Αυτός ο γιατρός δεν είναι μέλος της ομάδας των MSF, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αν Σατελέν, συντονίστρια της οργάνωσης για τη Λιβύη.
Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» το ενδεχόμενο να εξοπλιστούν οι εξεγερμένοι
Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι «εξετάζεται», στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια «πρόωρη» κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Δευτέρα.
«Όσον αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού, της προμήθειας όπλων, είναι μια πιθανότητα... η οποία εξετάζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφές με την αντιπολίτευση στη Λιβύη για να διασφαλίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα είναι δημοκρατική, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι «πιστεύει αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει ο λαός της Λιβύης», πρόσθεσε ο Κάρνι.
«Θα ήταν πρόωρο να στείλουμε όπλα σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην ανατολική Λιβύη», είπε. «Πρέπει να μην βιαστούμε όσον αφορά τις επιλογές που επιδιώκουμε».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι προς το παρόν «δεν είναι νόμιμη» επιλογή το να σταλούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη, καθώς αφορά και εκείνους το εμπάργκο όπλων που επέβαλε την 27η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Εξ' όσων αντιλαμβάνομαι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όχι στην κυβέρνηση της Λιβύης. Στη Λιβύη», είπε.
Οι δυτικές δυνάμεις αναζητούν λύση
Οι δυτικές δυνάμεις θα συνέλθουν στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λιβυκή κρίση, αναζητώντας τρόπους για να διευκολύνουν την έξοδο του Μουάμαρ Καντάφι χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και χωρίς να προκαλέσουν αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επιβεβαίωσε χθες ότι η Ατλαντική Συμμαχία εξετάζει όλα τα σενάρια, τονίζοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική επέμβαση χωρίς την άδεια του ΟΗΕ και προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν απαθείς θεατές, εάν ο Καντάφι και το καθεστώς του συνεχίσουν να επιτίθενται εναντίον του λαού τους».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης χωρίς διεθνή υποστήριξη και πρόσθεσε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, περιλαμβανομένου και του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Η Γαλλία και η Βρετανία επεξεργάζονται από κοινού σχέδιο απόφασης για να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, καθώς η ιδέα της επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού κερδίζει έδαφος, ως μέσου για να εμποδισθούν οι αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Οι δυτικοί σύμμαχοι διαφωνούν ως προς τον τρόπο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό θα σημαίνει μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, περιλαμβανομένων αεροπορικών πληγμάτων εναντίον μονάδων της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας, ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το σχέδιο μπορεί να περιορισθεί στην παρεμπόδιση των πτήσεων στον λιβυκό εναέριο χώρο χωρίς να χρειάζονται μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιχειρήσεις.
Το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει 24ωρη παρακολούθηση της Λιβύης μέσω των αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ