Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Κρίσιμο 48ωρο για την Ιαπωνία


Στη σύνδεση αγωγού μεταφοράς ενέργειας ευελπιστεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία για να επαναλειτουργήσουν οι αντλίες νερού που ψύχουν τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κατεστραμμένου από το σεισμό και του τσουνάμι που ακολούθησε, πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα της βόρειο-ανατολικής Ιαπωνίας, που τώρα κινδυνεύει να προκαλέσει ραδιενεργό μόλυνση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε μια ευρύτερη ζώνη, ελπίζουν ότι την Πέμπτη θα έχουν καταφέρει να συνδέσουν ένα αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, ώστε να λειτουργήσουν οι αντλίες του νερού, που ψύχει τους αντιδραστήρες αλλά και τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα.
Για την ώρα, η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC).
«Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί επίσης, εφεξής, αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της NRC, Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.
«Πιστεύουμε ότι έγινε μια έκρηξη υδρογόνου σε αυτόν τον αντιδραστήρα», εξήγησε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η εφεδρική μονάδα αποθήκευσης έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον νερό στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος» που διεξάγονται στο χώρο της μονάδας για να αποφευχθεί η καταστροφή».
Ύστατες προσπάθειες από τα ελικόπτερα
Από το πρωί, γύρω στις 9.40' τοπική ώρα, ξεκίνησε η ρίψη νερού από ελικόπτερα του Ιαπωνικού στρατού, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί.
Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν τέσσερις φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα Νο.3.
Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.
Εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Ήδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.
Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.
Αξιωματούχοι της διαχειρίστριας εταιρείας δήλωσαν επίσης, ότι τα επίπεδα της ραδιενεργούς ακτινοβολίας στον πυρηνικό σταθμό της επαρχίας Νταίιτσι, που απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα από το Τόκιο, διαρκώς και μειώνονται.
Παράλληλα, ο άνεμος πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, την Πέμπτη θα κινείται προς τον Ειρηνικό ωκεανό, αφού θα πνέει βορειοδυτικός.
Ασχημη η εξέλιξη, λέει η Ρωσία, για επικείμενη καταστροφή κάνει λόγο η Ε.Ε.
Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας.
«Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι Ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.
Ο Κιριγένκο σημείωσε επίσης ότι η κρίση είναι πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο εξωτερικό.
«Βεβαίως και θα έχει έναν αντίκτυπο», δήλωσε στο Ρόιτερς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Για καταστροφικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες φέρεται να προειδοποιεί ο επίτροπος για θέματα ενέργειας της Ε.Ε., Γκιούντερ Έτινγκερ. «Η πληγείσα περιοχή είναι εκτός ελέγχου» δήλωσε ο κ. Έτινγκερ σε επιτροπή του Ευρωπαϊκόυ Κονοβουλίου. «Στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν περεταίρω καταστρφικά γεγονότα, τα οποία θα απειλήσουν τη ζωή των ανθρώπων στο νησί» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ώρα να δηλώνουμε ότι τα πράγματα είναι «εκτός ελέγχου» σχετικά με τις εξελίξεις σε αντιδραστήρα στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. «Δεν είναι ώρα να λέμε ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Αμάνο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια του Έτινγκερ. «Αυτοί που διαχειρίζονται (τον σταθμό) κάνουν το μέγιστο που μπορούν για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του αντιδραστήρα», υπογράμμισε ο Αμάνο.
Πλήρη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών υποσχέθηκε ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να παράσχει κάθε βοήθεια στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τόκιο, Γιούκιο Εντάνο, στην ενημέρωση των συντακτών, την Πέμπτη, ο Ομπάμα μετέφερε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν, τη θέληση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον, να παράσχει πλήρη στήριξη στη μέσο-μακροπρόθεσμη προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών, που θα καταβάλλει η κυβέρνηση του Τόκιο.
Ο Εντάνο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την επίσημη προσφορά από τις ΗΠΑ, για την αποστολή ομάδας πυρηνικών επιστημόνων, που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της τήξης των πυρηνικών ράβδων των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου η υπερθέρμανση των δεξαμενών με το ραδιενεργό υλικό, απειλεί με πυρηνική καταστροφή.
Οι Βρυξέλλες επικρίνουν την διαχείριση τις «καταστροφής» από την Ιαπωνία
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια επέκρινε σήμερα την αντιεπαγγελματική, κατά την άποψή του, αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας του Φουκουσίμα, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού».
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση και τα «απίστευτα μέτρα με τα οποία εργάζονται οι Ιάπωνες» με οδηγούν στο να «διορθώσω τη μεγάλη εκτίμηση που είχα μέχρι σήμερα για την αξιοσύνη των μηχανικών, για την τεχνική ικανότητα, για την βιομηχανική ικανότητα, για την τελειότητα, και την ιαπωνική ακρίβεια», δήλωσε ο Γκίντερ Ότινγκερ.
«Οι Ιάπωνες εργάζονται με πυροσβεστικές αντλίες, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν γνωρίζουμε πλέον πώς θα τα βγάλουν πέρα», δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πρόκειται για μια καταστροφή και αντιδρούν με ημίμετρα».
Αναφέρθηκε επίσης, στις «διαφορές» ανάμεσα στην ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO), η οποία λειτουργεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της Παρασκευής, και την ιαπωνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Νέα προσφοράς βοήθειας από τον ΟΗΕ
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή.
Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Καν, ο Μπαν του εμπιστεύτηκε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πάρα πολύ όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και «χαιρέτισε τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε εξάλλου σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.
Ανησυχία από τη Γαλλία
Παράλληλα η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε σήμερα ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.
«Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα», με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του '70, δήλωσε σήμερα ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.
Η τήξη πυρήνα, που έχει πλήξει τους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 του πυρηνικού σταθμού της Ιαπωνίας από το σεισμό της Παρασκευής, «είναι δυστυχήματα για τα οποία, μετά το δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, υπήρξε ένας αριθμός ρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε παρόμοια κατάσταση», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.
«Η επιδίωξη με κάθε μέσον της τροφοδοσίας με νερό του πυρήνα (για την ψύξη του), η πραγματοποίηση εκούσιων αποσυμπιέσεων του κελύφους του κατά τρόπο που να διατηρείται η ακεραιότητά του, η απελευθέρωση ραδιενεργών νεφών, όλα αυτά που κάνει σήμερα η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό είναι ενέργειες που εξετάζονται, ακόμη και συνιστώνται, στους οδηγούς διαχείρισης σοβαρών δυστυχημάτων», εξήγησε ο Ζιπτά.
Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ωστόσο οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και αυτό το περίβλημα.
«Ο τρόπος δημιουργίας του αντιδραστήρα αυτού, είναι ο τρόπος δημιουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων (αντιδραστήρων) στη Γαλλία», αναγνώρισε ο Ολιβιέ Ζιπτά.
«Αυτό ελήφθη υπόψη στους αντιδραστήρες νέας γενιάς», δήλωσε παράλληλα άλλος αξιωματούχος της ASN.
Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά εφεξής «την κύρια πηγή ανησυχίας» καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας «απευθείας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε σήμερα η ASN.
Απομακρύνονται από το Τόκιο ξένοι υπήκοοι και υπάλληλοι πρεσβειών
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου.
Εξάλλου η Γερμανία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης στη βόρεια Ιαπωνία.
«Καλούμε όλους τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την περιοχή του Τόκιο και της Γιοκοχάμα με κατεύθυνση την Οζάκα ή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω Οσάκας», η οποία βρίσκεται στη νότια Ιαπωνία, δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Τμήμα του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Τόκιο έχει ήδη μετακινηθεί στην Οσάκα, προσέθεσε ο Πέσκε.
Παράλληλα και η Κροατία αποφάσισε σήμερα να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.
Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξάλλου ήδη συστήσει στους κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν την Ιαπωνία
Παράλληλα, ικανός αριθμός από ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών σχεδιάζει να αποφύγει την προσέγγιση στις περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ιαπωνία και να αλλάξουν τη γραμμή πλεύσης των πλοίων τους φοβούμενοι πιθανή εξάπλωση της ραδιενέργειας, τόνισαν σήμερα πηγές του τομέα.
Οι ναυτιλιακές πηγές τόνισαν πως τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα στερεά φορτία, όπως δημητριακά και κάρβουνο, όπως επίσης και τα πετρελαιοφόρα, ενδέχεται να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν τις πληγείσες περιοχές στην Ιαπωνία.
«Ορισμένοι πλοιοκτήτες σκέφτονται να αλλάξουν οριστικά γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφύγουν ένα πιθανό πυρηνικό νέφος και να διαβιβάσουν αυτή τη δραστηριότητα στους ενοικιαστές πλοίων», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ