Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Wikileaks: Λίβυοι αξιωματούχοι εκβίαζαν την ελληνική πρεσβεία για να εκδίδει βίζες

Έγγραφα που απέκτησε μέσω του WikiLeaks σχετικά με τη Λιβύη, τα οποία περιέχουν και αναφορές στην Ελλάδα δημοσιεύει η Daily Telegraph. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της Λιβύης προσπάθησαν να εκβιάσουν ξένες πρεσβείες, μεταξύ τους και αυτή της Ελλάδας, προκειμένου να χορηγήσουν βίζες σε Λίβυους που «είχαν πολλές διασυνδέσεις» αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια έκδοσής της, με αντάλλαγμα απλές διπλωματικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής (DHM) Ιωάννη Σταματέκο, η κυβέρνηση της Λιβύης ενημέρωσε επίσημα την ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη ότι δεν θα επέτρεπαν να περάσει από το τελωνείο ένα φορτίο διπλωματικών προμηθειών για την ελληνική Πρεσβεία αν η Ελλάδα δεν άλλαζε την άποψη της για 12 περιπτώσεις αιτήσεων για βίζα, που ενδιέφερε ιδιαίτερα τις Αρχές της Λιβύης.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, το φορτίο περιείχε αλκοολούχα ποτά από μια Δανική ιδιωτική εταιρεία διπλωματικών προμηθειών. Ο κ. Σταματέκος αναφέρει, σύμφωνα με το έγγραφο, ότι η Λιβύη τελικά εμπόδισε την παράδοση του φορτίου καθώς το ελληνικό προξενείο αρνήθηκε να δώσει τουριστική βίζα στους 12 Λίβυους. Σημειώνεται επιπλέον ότι οι αιτούντες δεν είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά ήθελαν μια βίζα Schengen από την ελληνική Πρεσβεία, καθώς η Ελλάδα δεν είχε ακόμη υιοθετήσει τα βιομετρικά χαρακτηριστικά στα διαβατήρια της.
Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σύμφωνα με το τηλεγράφημα και με την Ελβετική πρεσβεία, ωστόσο, αναφέρεται πως δεν είναι γνωστό ποια ήταν η αντίδρασή της Ελβετίας. 

tvxs.gr