Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ευρώ και λαθρομετανάστευση, η «διπλή τραγωδία της Ελλάδας» γράφει ο Economist

Σενάρια εξόδου από τη Σένγκεν

Εικόνα από τους μετανάστες που παραμένουν στο κτίριο Υπατία
Εικόνα από τους μετανάστες που παραμένουν στο κτίριο Υπατία   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
Αθήνα
 
Για «διπλή τραγωδία» στην Ελλάδα γράφει το περιοδικό Economist αναλύοντας το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
«Δύο μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, το ευρώ και η ζώνη Σένγκεν, έχουν φτάσει στα όριά τους στην Ελλάδα. Για να λειτουργήσουν απαιτούν αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αλλά αυτή έχει διαβρωθεί, πρώτα από την κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών και τώρα από την κατάρρευση των ελέγχων στα σύνορα.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οι σκληρές περικοπές στις δαπάνες καθιστούν πιο δύσκολη την εφαρμογή του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου. » Όπως και με την κρίση του χρέους, οι χώρες που αντιμετωπίζουν επείγον πρόβλημα λαθρομετανάστευσης χρειάζονται βοήθεια από την ΕΕ, με αντάλλαγμα βαθιές μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εναρμονίσουν την πολιτική ασύλου για να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά τους» γράφει το περιοδικό.
Ο Economist εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει ένας οδυνηρός συμβιβασμός: «Αν θέλει η Ελλάδα να αναστείλει την ισχύ της Συνθήκης του Δουβλίνου, θα πρέπει να αποδεχθεί την προσωρινή αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν και την επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους.
Μέρος της λύσης βρίσκεται στη συνεργασία με τους γείτονες της Ευρώπης. Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις επειδή η Τουρκία επιτρέπει σε κάποιους από τους γείτονές της είσοδο χωρίς βίζα.
Η Τουρκία εφαρμόζει επίσης τον «γεωγραφικό περιορισμό» στη Συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες, περιορίζοντας το άσυλο μόνο στους ευρωπαίους. Αν η Τουρκία επιθυμεί μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ και στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη νομική ανωμαλία.
Γίνεται αναφορά σε πρόσφατη ετυμηγορία του ΕΔΑΔ ότι οι συνθήκες στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών είναι τόσο κακές ώστε συνιστούν παραβίαση της απαγόρευσης «βασανιστηρίων ή απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».
Σημειώνεται ότι ακόμα και πριν από την απόφαση αυτή αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν πάψει να στέλνουν αιτούντες άσυλο πίσω στην Ελλάδα, παρά την πρόβλεψη της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ότι οι περιπτώσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται στη χώρα εισόδου στην Ευρώπη.
Ο Εconomist τονίζει ότι αυτή η ελληνική κρίση είναι πρόβλημα της Ευρώπης και για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί στην περιοχή δύναμη της Frontex.
Η ροή παράνομων μεταναστών έχει κάπως μειωθεί, καθώς η Τουρκία συνεργάζεται πλέον, προσθέτει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πάντως ότι το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στην Ιταλία.
 
Newsroom ΔΟΛ