Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Παραμένει εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvSrmwGmfmc4NC1CkjBKhs8qfFc-bri-dXdytVRFAEyXcf1N0MsyQV2QVTUNK-Hq9lPNmMI0_dMCNpcHftbRKIeEvi9d8ZUxUvVj9WTMv4gc77YCpI8Zt6Tdbya0l4sSUC7ByPS3_Nl1E/s1600/1_Malta_Libya.sff_.jpg
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:22

Στενεύει ο «κλοιός» των πιέσεων γύρω από τον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, μετά τη χθεσινή καταδίκη από τον ΟΗΕ της βίαιης απόπειρας καταστολής των διαδηλώσεων, αλλά και την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει την ιδιότητα μέλους της Λιβύης.

Εξάλλου, πιλότος μαχητικού αεροσκάφους παράκουσε την εντολή να βομβαρδίσει τη Βεγγάζη, που αποτελεί προπύργιο των αντιφρονούντων, και έριξε το αεροπλάνο, αφού πρώτα είχε εκτοξευθεί, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Ο πιλότος Abdessalam Attiyah al-Abdali και συγκυβερνήτης Ali Omar al-Gadhafi χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτόξευσης αφού πρώτα παράκουσαν τις εντολές να βομβαρδίσουν την πόλη της Βεγγάζης», φέρεται να δήλωσε στρατιωτική πηγή στην εφημερίδα Quryna.

Μέλη του στρατού αλλά και Λίβυοι διπλωμάτες και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να αποκόπτονται από το καθεστώς και να προσχωρούν στην πλευρά των διαδηλωτών. Μεταξύ αυτών και ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, ο οποίος όμως λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε την απόφασή του, φέρεται -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Λιβυκής κυβέρνησης- να έπεσε θύμα απαγωγής από «συμμορίες ενόπλων».

Οι πρεσβευτές της Λιβύης στην Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και τα Μπρούνεϊ είναι οι τελευταίοι αξιωματούχοι που έλαβαν ανάλογες αποφάσεις.

Ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων μεταδίδουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις διατηρούν πλέον τον έλεγχο σε μερικές μόνο μικρές περιοχές της χώρας και σε τμήματα της πρωτεύουσας.

Αναφορές έκαναν λόγο για 300 νεκρούς, όμως σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere de la Sera ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση θα μπορούσε να ανεβάσει τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερους από 1.000». Ο ίδιος εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο προσφυγικού κύματος «βιβλικών διαστάσεων».

Το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας επιδεινώθηκε μετά τη χθεσινή ομιλία-διάγγελμα του Μουαμάρ Καντάφι, στη διάρκεια του οποίου ο Λίβυος ηγέτης όχι μόνο δεν επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά αντιθέτως απηύθυνε κάλεσμα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και να ανακτήσουν τον έλεγχο. Χρησιμοποίησε επίσης απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους διαδηλωτές και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η εξέγερση εναντίον του κράτους θα πρέπει να τιμωρηθεί με θανατική ποινή.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το περιστατικό που έκανε σήμερα γνωστό ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο ένας Τούρκος 27χρονος εργαζόμενος στην Τρίπολη έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμούς που δέχθηκε από αγνώστους. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ήδη τις τελευταίες 72 ώρες 5.099 Τούρκοι υπήκοοι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών και ότι τουρκικές φρεγάτες κατευθύνονται σήμερα προς τη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η γαλλική πετρελαϊκή Total ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει να αναστέλλει τμήματα της παραγωγής της στη Λιβύη και να επαναπατρίζει αριθμό εργαζομένων της. Παρόμοια απόφαση έλαβε χθες και η ιταλική ΕΝΙ.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr