Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο σύντροφος Γεωργαλίδης, οι καταγγελίες της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ της Κέρκυρας και….. ο κ. Γερουλάνος

 

Στις 20 Δεκεμβρίου, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία του τελευταίου διορισμένου Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Γεωργαλίδη και του τελευταίου Νομάρχη κ. Διονύση Γεωργάτου, ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου και σήμερα περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεράσιμος Φόρτες δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Στο παραπέντε….ό,τι νόμιμο και ηθικό (;)» και αναφορά στις αθρόες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής του Περιφερειάρχη και του Νομάρχη.

 

Μεταξύ των άλλων είχε αναφερθεί και σε απόφαση του κ. Γεωργαλίδη για αδειοδότηση την τελευταία στιγμή που αφορούσε τα ιχθυοτροφεία στην Κεφαλονιά.

Απάντηση δεν είχε υπάρξει εκ μέρους του κ. Γεωργαλίδη, αλλά από…. τον κ. Γεωργάτο (όλοι γνωρίζουν το ενδιαφέρον του για την συγκεκριμένη επιχείρηση….). Την απάντηση Γεωργάτου πάντως δεν θα την έδιναν ούτε οι ιδιοκτήτες των ιχθυοτροφείων : «ύπουλα, προσπαθεί (σημείωση δικιά μας: ο Φόρτε) να ενσπείρει και πάλι διχόνοιες, αναμοχλεύοντας παλαιές εντάσεις μεταξύ των κατοίκων του Νομού και να βάλει και πάλι σε ανησυχία για το εργασιακό μέλλον των 100 και πλέον απασχολούμενων σε αυτή την υγιή επιχείρηση».

Βέβαια ο Φόρτες μόνο το κλείσιμο των ιχθυοτροφείων δεν ζήτησε, το αντίθετο μάλιστα – αλλά αυτό ήταν μια μικρή λεπτομέρεια….. μπροστά στο πρόβλημα του Γεωργάτου με το Φόρτε. 

Πριν λίγες ημέρες η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε με ανακοίνωσή της την ανάκληση απόφασης του τελευταίου διορισμένου Περιφερειάρχη κ. Γεωργαλίδη που αφορούσε μετεγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην περιοχή της Κασσιόπης(http://www.corfupress.com/bulletin/201101216839/eidiseis/politiki/pasok-na-anaklithei-i-apofasi-gia-leitourgia-monadas-ixthiokalliergeias-sto-kapareli
Η ανακοίνωση, άγνωστο γιατί παρόλη τη σοβαρότητα των καταγγελλομένων, περίπου θάφτηκε από τα ΜΜΕ της Κέρκυρας.

Όμως η ανακοίνωση δεν ήταν του πεταμού αφού, το πρόβλημα της λειτουργίας των ιχθυοτροφείων έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά από κει που δεν την περίμενε ο Γεωργάτος.

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, της οποίας Γραμματέας είναι η κ. Ανδρομάχη Δαγκλή συνάδελφος στο περιφερειακό συμβούλιο του κ. Γεωργάτου με το συνδυασμό του κ. Μπεριάτου!

Ούτε λίγο – ούτε πολύ η συνάδελφος και σύντροφος του κ. Γεωργάτου και η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ «καλούν τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να επανεξετάσει την υπόθεση και να ανακαλέσει την απόφαση (του κ. Γεωργαλίδη), δηλαδή ζητάνε το κλείσιμο των ιχθυοτροφείων στην Κέρκυρα!!!

Σε άλλο σημείο μάλιστα της ανακοίνωσης της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ αποδίδονται ευθέως ευθύνες προς τον κ. Γεωργαλίδη για νομιμοποίηση παρανομιών των ιχθυοτροφείων που οδηγούν τουλάχιστον στον εισαγγελέα: «Όλες αυτές τις παρανομίες μάλιστα νομιμοποίησε ουσιαστικά με άλλη του απόφαση το Δεκέμβριο ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας!!»

Βέβαια όταν η Ν.Ε. της Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ έβγαζε την παραπάνω ανακοίνωση και διαπίστωνε ότι «το συμφέρον ενός ιδιώτη δεν μπορεί να υπερτερεί του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου», δεν γνώριζε τι γίνεται στην Κεφαλονιά και με τα εκεί ιχθυοτροφεία.

Πολύ δε αμφιβάλουμε αν γνώριζε πως τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ανήκουν ….. στην οικογένεια του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και πως διευθύνονται από τη σύζυγό του!!!!

Γιατί αν γνώριζε τον ιδιοκτήτη των ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς πολύ αμφιβάλλουμε αν θα ζητούσε την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης για τα ιχθυοτροφεία Κέρκυρας, αφού είναι λογικότατο ότι ανάκληση της μιας απόφασης θα συμπαρασύρει και ανάκληση της άλλης απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης, γιατί είναι προφανές ότι η ανακοίνωση της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε για το θεαθήναι.

Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τα ιχθυοτροφεία της Κέρκυρας που η συντρόφισσα Δαγκλή ζητάει το κλείσιμό τους και μάλιστα με άποψη για τις επιπτώσεις της μονάδας όταν λέει: «η Ν.Ε. στέκεται στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη εγκατάσταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι. Επιπτώσεις που εκτείνονται και θα επηρεάσουν αρνητικά την ευρύτερη, καθαρά τουριστική, περιοχή της Κασσιόπης, από το Αυλάκι και τον Άγιο Στέφανο μέχρι το Καλάμι και το Αγνή»!!!

Γνωρίζουμε όμως ότι η αντίστοιχη επιχείρηση στην Κεφαλονιά είναι όντως από τις ανθηρότερες στον Ελληνικό χώρο και ότι η λειτουργία της και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον έχουν οδηγήσει πολίτες από την περιοχή της Θηνιάς στο ΣτΕ, όπου μάλιστα προ ολίγων ετών δικαιώθηκαν.

Το σημαντικότερο πάντως στην υπόθεση των ιχθυοτροφείων δεν είναι οι αποφάσεις του κ. Γεωργαλίδη, αλλά ότι με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου δεν υπάρχει το λεγόμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες, που βάζει ως απαραίτητο όρο το ΣτΕ, για τη νόμιμη λειτουργία των ιχθυοτροφείων! 

Και κάτι τελευταίο για τον τελευταίο διορισμένο Περιφερειάρχη – από το ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιέται η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα.

Ψάχνοντας τις αποφάσεις του στο πρόγραμμα diavgeia τι διαπιστώσαμε;

Ο κ. Γεωργαλίδης είχε δείξει ιδιαίτερη σπουδή τις τελευταίες ημέρες της θητείας του στο να υπογράφει διάφορες αποφάσεις και μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητες περί το περιβάλλον…..

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα της θητείας του υπόγραψε 25 συνολικά αποφάσεις σχετικές με το περιβάλλον (τις περισσότερες το τελευταίο δεκαήμερο….), εκ των οποίων 12 σε σχέση με αδειοδοτήσεις ιχθυοτροφείων, 1 για λειτουργία λατομείου και 7 για περιβαλλοντικούς όρους κινητής τηλεφωνίας  – και μάλλον έπονται και άλλες αφού ένα μήνα μετά…..αναρτώνται ακόμη αποφάσεις του τελευταίου διορισμένου Περιφερειάρχη στο πρόγραμμα diavgeia !!!

 

kefalos-net.blogspot.com