Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εκουαδόρ: «Γιατί ζητήσαμε να συλληφθεί ο κ. ΔΝΤ»

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=17496194&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000
Στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, το Κίτο, θυμούνται ακόμη τον Μπομπ Τράα. Οχι για καλό. «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον κ. Τράα και να του πω ότι θα του φανεί χρήσιμο να θυμάται το Εκουαδόρ» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Υβόν Γιάνες , μέλος της οργάνωσης Αcciόn Εcόlogica. Μαζί με οργανώσεις γηγενών, όπως η συμμαχία Εcuarunari, ζήτησε επισήμως το 2003, με γράμμα στον αστυνομικό διευθυντή της επαρχίας Πιτσίντσα, τη σύλληψη και την απέλαση του Τράα με το αιτιολογικό ότι είχε παραβιάσει τον νόμο περί μετανάστευσης. Τηλεφωνήσαμε στα κεντρικά γραφεία οργάνωσης των Ινδιάνων του Εκουαδόρ (Εcuarunari) και ζητήσαμε να μάθουμε γιατί «ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου» για τον ολλανδό εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Μας απάντησαν ότι ενήργησαν θεσμικά και όχι εν θερμώ και ότι προσυπέγραψαν κοινό αίτημα οικολογικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούσαν από τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής να επιβλέψει την ομαλή έξοδο του Τράα από τη χώρα «για να μην κάνει άλλα παρόμοια εγκλήματα»! Το αίτημά τους, όπως αναμενόταν, απορρίφθηκε.

Το «κατηγορητήριο»
«Ζητήθηκε να απελαθεί από το Εκουαδόρ για “ανάρμοστη χρήση της ιδιότητας του επισκέπτη στη χώρα, καθώς και για ηθική αυτουργία στην απόφαση των εθνικών αρχών να λάβουν μέτρα που θίγουν το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια”» σημειώνει σε σχετικό άρθρο του ο αμερικανός δημοσιογράφος Μπιλ Γουάινμπεργκ. Τι έκανε όμως ο Τράα για να προκαλέσει τόσο οξείες αντιδράσεις, που οδήγησαν στην ένωση ετερογενών οργανώσεων σε κοινό μέτωπο εναντίον του; Η εφημερίδα «Τhe Washington Diplomat» προσπάθησε να λύσει τον γρίφο αναλύοντας τις αντιδράσεις των αρχών της περασμένης δεκαετίας στο έδαφος των ΗΠΑ, με αφορμή την κρίση στο Εκουαδόρ και τον αμφιλεγόμενο ρόλο του ΔΝΤ.

Η εφημερίδα φιλοξενεί την άποψη της ερευνήτριας Ντέμπι Καρ, του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (CΕΡR) με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία συνομιλώντας με διαδηλωτές κατά του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ (σ.σ.: Μπομπ Τράα) πίεσε την κυβέρνηση του Εκουαδόρ να χρησιμοποιήσει το 100% των εσόδων από έναν σημαντικό νέο αγωγό πετρελαίου για τη μείωση του χρέους σε βάρος της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ διέψευσε την εποχή εκείνη τον ισχυρισμό και αντέτεινε ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο για τον αγωγό καθώς «λειτουργεί σε μακροοικονομικό επίπεδο και δεν εμπλέκεται στον σχεδιασμό συγκεκριμένωνπρότζεκτ».
Οι οργανώσεις του Εκουαδόρ απέστειλαν στο «Βήμα» τα βασικά σημεία που περιελάμβανε το αίτημά τους προς την αστυνομία για τη σύλληψη και την απέλαση του Τράα, στο οποίο παραθέτουν σειρά άρθρων του Συντάγματος, της μεταναστευτικής νομοθεσίας και του ποινικού κώδικα που θεωρούν ότι παραβίασε με τις ενέργειές του. Σε πολιτικό επίπεδο, κατήγγειλαν ότι το ΔΝΤ ζήτησε και επέβαλε μείωση κοινωνικών δαπανών και μειώσεις μισθών, υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και ότι πίεσε την κυβέρνηση για ακόμη πιο «ελαστικές» συνθήκες εργασίας και για εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της χώρας (ανανεώσιμων και μη) από ξένες εταιρείες.
 
TO BHMA