Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Τουλάχιστον 84 νεκροί στη Λιβύη

Αυξάνονται οι νεκροί στη Λιβύηhttp://www.newscode.gr/images/sized/articles/libya_1-458x315.jpg
Τουλάχιστον 84 νεκροί τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
Για 46 νεκρούς κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία.
 
 
Τουλάχιστον 84 διαδηλωτές έχουν χάσει την ζωή τους από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας τις τρεις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Ο υπολογισμός των θυμάτων βασίζεται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με το νοσοκομειακό προσωπικό, καθώς και με αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε το HRW σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.
«Οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών ενόπλων ομάδων» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι πυροβολούν κατά πολιτών της Λιβύης και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους απλώς επειδή ζητούν αλλαγή και υπευθυνότητα» δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.
«Οι λιβυκές αρχές πρέπει να επιτρέψουν στους ειρηνικούς διαδηλωτές να εκφραστούν» πρόσθεσε.
Σαράντα έξι άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο τις τελευταίες 72 ώρες στη Λιβύη, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χθες Παρασκευή, η οποία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.
Πηγές με τις οποίες ήλθε σε επαφή η ΜΚΟ στο νοσοκομείο αλ Τζάλα στη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη) ανέφεραν πως τα θύματα στην πλειοψηφία τους έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στο σβέρκο, τονίζει ανακοινωθέν της Αμνηστίας.
«Αυτή η ανησυχητική αύξηση του απολογισμού των νεκρών και η φύση των τραυμάτων τους καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ έναντι άοπλων διαδηλωτών που καλούν να υπάρξει πολιτική αλλαγή», σημείωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
«Οι λιβυκές αρχές πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους αμέσως. Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για δολοφονίες και τη χρήση υπερβολικής βίας -τόσο αυτοί που προέβησαν στις πράξεις αυτές όσο και εκείνοι που τις διέταξαν- πρέπει να κατονομαστούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Κατά τις πηγές στο νοσοκομείο αλ Τζάλα που επικαλείται η Αμνηστία 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης στη Βεγγάζη και πάνω από 110 άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής.
Τουλάχιστον 15 άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης την Πέμπτη στην αλ Μπάιντα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την «ημέρα της οργής» εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1969.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ