Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Στη φυλακή για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ

Ποινές φυλάκισης για τους οφειλέτες - Ερχεται η φοροκάρτα και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή

Με την ΓΓΠΣ διασυνδέονται υποχρεωτικά οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών
Με ποινές φυλάκισης που μπορεί να ξεπεράσουν τα τρία χρόνια θα τιμωρούνται όσοι δεν καταβάλουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον οι ποινές θεσπίζονται για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ που παραμένουν απλήρωτες για τουλάχιστον 4 μήνες προς το Δημόσιο ή ακόμα και τις ΔΕΚΟ.
Με την ΓΓΠΣ διασυνδέονται υποχρεωτικά οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών Συγκεκριμένα, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση έως ενός έτους, η οποία θα είναι τουλάχιστον έξι μηνές για χρέη 10-50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι οφειλές είναι μεταξύ 50.000 και 150.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ για τα μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ ποσά προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον για 3 χρόνια.
Στην ουσία η διαδικασία του αυτοφώρου θα διαρκεί από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία που όφειλαν να έχουν πληρωθεί τα χρέη έως 20 μήνες για πράξεις που θεωρούνται πλημμέλημα και έως 5 χρόνια για κακούργημα.
Με φυλάκιση τιμωρούνται απλήρωτες οφειλές προς τις εφορίες και τα τελωνεία, χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από αίτηση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ ή του τελωνείου, ενώ η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη ένα εξοφληθούν οι οφειλές "μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό".

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη θέσπιση Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος,  ο οποίος συνεπικουρείται από τουλάχιστον τρεις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών. Οπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη το έργο των εισαγγελών που έχουν ως αρμοδιότητα την αντιμέτωπιση του οικονομικού εγκλήματος εποπτεύει και συντονίζει Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.


Δημιουργείται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό περιπτώσεων διαφθοράς, στο έργο της οποίας περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του πόθεν έσχες των υπαλλήλων του υπουργείου και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων.


Ληξιπρόθεσμες οφειλές


Στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται τα στοιχεία όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όταν αυτές υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ανά περίπτωση. Η δημοσίευση δεν θα γίνεται όταν ο οφειλέτης έχει συμφωνήσει σε τμηματική καταβολή του χρέους, ενώ το δρόμο για το διαδίκτυο θα παίρνουν και οι περιπτώσεις παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίου και Στοιχείων.


Ερχεται η φοροκάρτα


Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ηλεκτρονική φοροκάρτα, η χρήση της οποίας πάντως θα είναι προαιρετική από τους πολίτες.


Προβλέπεται, επίσης, ότι οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων θα έχουν online σύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Οι επιχειρηματίες θα υποχρεούνται να στέλνουν δεδομένα για τις πωλήσεις τους στο υπουργείο και σε περιπτώσεις που δεν τα στέλνουν θα απειλούνται με πρόστιμο από 200 έως 5.000 ευρώ.


Φόρος στα μερίσματα


Στα κέρδη που διανέμουν οι επιχειρήσεις προς το προσωπικό τους προβλέπεται η αυτοτελής φορολόγησή τους με συντελεστή 25%. Η ρύθμιση αυτή τίθεται σε ισχύ την 1.1.2012, ενώ για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν κατά το τρέχον έτος προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 21%.
Με το ίδιο ποσοστό φορολογούνται και τα μερίσματα που εισπράττονται από εταιρείες του εξωτερικού.
Δείτε όλο το νομοσχέδιο από τη δεξιά στήλη

Και νέος επαναπατρισμός κεφαλαίων

Την ευκαιρία να το σκεφτούν για τρίτη φορά δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους θέλουν να φέρουν πίσω κεφάλαια που έχουν καταθέσει σε τράπεζες του εξωτερικού.
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρεται πως φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες μπορούν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2011 να φέρουν πίσω ή να δηλώσουν κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για χρήματα που ο επιτηδευματίας αποδέχεται ότι συνέτρεχε υποχρέωση δήλωσης τους ή υποχρέωση καταβολής φόρου για αυτά.
Το ποσοστό του φόρου ορίζεται στο 8% είτε τα κεφάλαια επαναπατριστούν είτε απλώς δηλωθούν, πράξη που συνάδει με τις παρατηρήσεις της Ε.Ε. που ζητάει ίδιο συντελεστή και κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση στην προηγούμενη διάταξη που όριζε ποσοστό 5% για όσα επαναπατριστούν και 8% για όσα δηλωθούν και παραμείνουν στο εξωτερικό.
 

Με το μ.ο. των προηγούμενων ΦΠΑ όσοι δεν υποβάλλουν περιοδικές

Την επιβολή ποσού ΦΠΑ αυτοβούλως από τον προϊστάμενο της εφορίας σε περίπτωση μη υποβολής περιοδικής δήλωσης προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, σε περίπτωση μη υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για κάποια φορολογική περίοδο, ο προϊστάμενος της εφορίας μπορεί να εκδώσει προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου, και να υπολογίσει το οφειλόμενο ποσό με βάση τις προηγούμενες τρεις περιοδικές δηλώσεις.
Για επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά, το ΦΠΑ θα προσδιορίζεται ως το ποσό της προηγούμενης φορολογητέας περιόδου, αυξημένο κατά 15%.
 

«Δωράκι» του Δημοσίου στο Μέγαρο Μουσικής

Στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή από το Δημόσιο, του δανείου που είχε πάρει ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2007, αξίας 95 εκατ. ευρώ για να «ολοκληρώσει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις».
Το Δημόσιο είχε εγγυηθεί για αυτό το δάνειο και πλέον στον καινούριο νόμο σημειώνει πως αναλαμβάνει την υποχρέωση πληρωμής των δόσεων του χωρίς να έχει μελλοντικά απαιτήσεις από τον ΟΜΜΑ. Πρόκειται για δάνειο 25 χρόνων με εξαμηνιαίες δόσεις, αξίας 95 εκατ. ευρώ και περίοδος χάριτος έξι χρόνων για το κεφάλαιο.
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νόμου, το δάνειο θα πληρώνεται από το Δημόσιο "Προς αποφυγή εμπλοκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία της δανειακής συμβάσεως αλλά και τις δραστηριότητες του ΟΜΜΑ, και ενόψει επίσης των δυσχερειών που συνδέονται με την ενεργοποίηση κάθε φορά της εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου".
Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και διοικείται από συμβούλιο του οποίου τα μισά μέλη διορίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τα άλλα μισά από τον Σύλλογο ''Οι Φίλοι της Μουσικής''. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ