Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Αιματοχυσία στη Λιβύη Στους 173 οι νεκροί

 ...από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων
Νέες διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον των αντιφρονούντων σήμερα στη Βεγγάζη

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λιβύη, με νέες διαδηλώσεις σήμερα στη Βεγγάζη μετά και τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ξεπερνούν τους 173, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά.
Σήμερα ένοπλες ομάδες προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι πυροβόλησαν και πάλι εναντίον των διαδηλωτών στη Βεγγάζη.
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις κηδείες διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των ενόπλων δυνάμεων χθες και για άλλη μια φορά επιχειρήθηκε η βίαιη καταστολή τους καθώς η οποιαδήποτε εκδήλωση πλέον παίρνει τη μορφή της λαϊκής εξέγερσης.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 2.000 δικηγόροι διαδηλώνουν έξω από το δικαστικό μέγαρο της βόρειας Βεγγάζης.
"Κάποιοι επιτίθενται στην φρουρά, και αντιμετωπίζουν πυροβολισμούς", δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος, Μοχάμεντ αλ Μουγράμπι.
Χθες σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ακροβολιστές πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον των διαδηλωτών από κτίριο στο οποίο νωρίτερα είχαν οχυρωθεί.
«Δεκάδες σκοτώθηκαν και δεν εννοώ μόνο 15 άτομα...είμαστε μάρτυρες μιας σφαγής» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ωστόσο μια γιατρός δήλωσε στο BBC ότι οι νεκροί  στη Βεγγάζη από τις χθεσινές συγκρούσεις ξεπερνούν τους 45 ενώ έκανε λόγο και  για 900 τραυματίες.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς  του Μουαμάρ Καντάφι χρησιμοποιεί  όχι μόνο επίλεκτες δυνάμεις εναντίων των αντιφρονούντων, αλλά και μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική.
Οι άρχες του Λιβάνου δεν επιτρέπουν τη δημοσιογραφική Κάλυψη των γεγονότων με αποτέλεσμα τη δυσκολία διασταύρωσης των πληροφοριών που διαρρέουν.
Ωστόσο και το BBC αναφέρει ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με το στρατό στη Βεγγάζη. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για χρήση αυτόματων όπλων, ακόμη και όλμων. «Η κατάσταση μοιάζει με κόλαση» δήλωσε ένας γιατρός, που βρίσκεται στην περιοχή, στο BBC.
Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε ότι ο στρατός πυροβόλησε και σκότωσε 15 ανθρώπους που παρίσταντο σε κηδεία διαδηλωτή ο οποίος έχασε τη ζωή του στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής.
Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας 50 μέτρων γύρω από ένα "κέντρο διοίκησης" στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί ακροβολισμένοι σκοπευτές και πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή προηγήθηκε μια επίθεση από τους διαδηλωτές εναντίον του "κέντρου διοίκησης" αλλά δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, που ήταν ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία.
Μέχρι στιγμής η βία μοιάζει να επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας,Τρίπολη, όπου πάντοτε η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Λιβύης.
Εν τω μεταξύ στην πόλη τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
Εώς τώρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εξέγερση έχει προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε επικαλούμενο "ασφαλείς" πηγές ότι "δεκάδες άτομα" συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα "ξένο δίκτυο" το οποίο προσπαθεί να "αποσταθεροποιήσει" τη χώρα.
Αναφορές κάνουν λόγο για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις πόλεις αλ Μπάιντα, Ντεχράν και στη Μισράτα που βρίσκεται μόλις  200 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.
"Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην Τρίπολη" αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές καθώς υπάρχουν αναφορές για εξεγέρσεις σε άλλες πόλεις αλλά καμία για το τι γίνεται στην πρωτεύουσα της χώρας. 
Όπως έχει γίνει γνωστό,  η  πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε χθες στη Λιβύη.  Σύμφωνα με την Arbor Networks, η οποία εδρεύει στην Μασαχουσέτη, δεδομένα που συλλέχθηκαν από 30 παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η κίνηση στο διαδίκτυο εσωτερικά, από και προς τη Λιβύη διακόπηκε απότομα την Παρασκευή στις 19:15 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (00:15 GMT, 02:15 το Σάββατο, ώρα Ελλάδας).
Την Παρασκευή φιλοκυβερνητική εφημερίδα προειδοποιούσε για βίαιη καταστολή των εμπνευσμένων από την Τυνησία και την Αίγυπτο, λαϊκών εξεγέρσεων που ως στόχο έχουν την ανατροπή των εδώ και δεκαετιών αυταρχικών καθεστώτων.
Σημειώνεται ότι ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται στην εξουσία από το 1969.
Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει στρατιωτικά αεροπλάνα στη Μάλτα προκειμένου να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση Αυστριακών πολιτών και άλλων ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ